RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Svakere enn ventet fra Nera (Ny2)

Sist oppdatert:
Nera-sjef Bjørn Ove Skjeie leverte svakere tall enn ventet i fjerde kvartal. Han venter overskudd i andre halvår i år, til tross for dårlig ordreinngang i fjerde kvartal. Kontantstrømmen i 2003 ventes å bli lavere enn i 2002
Oppdatert med flere momenter.

Nera fikk et resultat før skatt på minus 31 millioner kroner i fjerde kvartal, mot proforma minus 264 samme kvartal i fjor.

Tallet var svakere enn de minus 21 millionene som analytikerne i snitt hadde ventet, ifølge en rundspørring gjort av TDN Finans.

Omsetningen økte fra 564 til 575 millioner, mens det var ventet 607 millioner.

Ordreinngangen i hovedvirksomheten transmisjonsnett var 235 millioner i fjerde kvartal, noe som er svakere enn de foregående kvartalene.

- Dette reflekterer den tøffe markedssituasjonen. I tillegg til dette har kontrakter glidd inn i neste kvartal for oss. Slik vi ser nå innebærer dette ikke en ny markedssituasjon totalt sett for oss, sier informasjonsdirektør Helge Skaar i Nera til iMarkedet.

Analytikerne lå høyere enn Nera

Driftsresultatet til Nera ble minus 29 millioner, mot minus 177 millioner i fjor. Her hadde analytikerne ventet minus 27 millioner, mens Nera selv har tidligere guidet på rundt minus 38 millioner kroner.

- Selskapet har i fjerde kvartal en svakt positiv utvikling til tross for vedvarende vanskelige markedsforhold spesielt innen transmisjonsmarkedet, skriver selskapet i sin kvartalsrapporten.

- Neras utvikling i fjerde kvartal var som forventet, og effektene av vårt resultatforbedringsprogram fortsetter å materialisere seg i henhold til plan. Selv om vi ikke er fornøyd med resultatene vi i dag presenterer, er vi tilfreds med å ha fått kontroll på en negativ utvikling, og at vi således kan presentere et resultat på linje med det vi meddelte markedet i juni ifjor, sier konsernsjef Bjørn Ove Skjeie.

Venter stabilt marked
Nera mener markedet har stabilisert seg, mens andre leverandører av teleinfrastruktur jevnt over har indikert et fortsatt markedsfall i 2003.

- Hvordan kan dere tro på stabilt marked, når Alcatel og Ericsson tror på nedgang?

- Vi også ser at mobilnett-markedet er særdeles svakt, sier Skaar, men peker på at det er også lyspunkter innen infrastrukturmarkedet.

Skaar sier videre at selskapet ser potensiale for leveranser til Brasil, Nord-Amerika, Indonesia og Øst-Europa. Det nord-amerikanske markedet er et nytt område for Nera.

- Etter to år med lite investeringer i ny infrastruktur, ser det ut til at transmisjonsmarkedet i noen grad har stabilisert seg, men vi er fortsatt usikre på når ny vekst i våre markeder kan påregnes og hvor kraftig den vil bli. Vi legger derfor til grunn at det totale transmisjonsmarkedet i 2003 i størrelse totalt sett ikke blir vesentlig forskjellig fra det vi har sett i 2002, sier Skjeie.

- Men vi er forberedt på at den lave ordreinngangen i fjerde kvartal gir en mulig svakere volumutvikling i første del av året, sier Skjeie.

Tror på pluss

Nera venter overskudd i andre halvår, gitt det markedet man nå forventer.

- Selskapets finansielle situasjon ved utgangen av 2002 er robust, med tilfredsstillende soliditet og positiv kontantstrøm, heter det i kvartalsrapporten.

Samtidig heter det at det vil være en utfordring å kunne opprettholde selskapets gode likviditetssituasjon, særlig med tanke på de store utviklingsprosjektene som er igangsatt.

Kontantbeholdningen var ved nyttår på 796 millioner kroner. Skaar sier til iMarkedet at likviditetssituasjonen fortsatt vil være bra for Nera fremover, men at det ventes lavere kontantstrøm i 2003 enn i 2002.

Styret anbefaler ikke utbytte.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere