*Nettavisen* Nyheter.

Svakhetene lommetyver utnytter hos deg

JOBBER I TEAM: Flere lommetyver jobber ofte i team. Her ser man hvordan de observerer at offeret bruker bankkortet, og snapper opp PIN-koden. Etterpå stjeler de bankkortet, for eksempel ved å skape trengsel, og tømmer så kontoen. Foto: Politiet

Professor sier de profesjonelle lommetyvene ikke nødvendigvis er gode håndverkere. Men de vet hvordan hjernen din fungerer.

03.07.14 22:09

Oslo politiet har merket en tilstrømning av lommetyver til byen den siste tiden, og har hatt en rekke pågripelser så langt i sommer.

- Dette er en kjent form for kriminalitet med lang historie og lommetyvene opererer på mange ulike måter, sier Roar Kvassheim, politioverbetjent og sjef for lommetyverigruppa i Oslo politidistrikt.

Noe politiet ser mye av for tiden er lommetyver som oppsøker personer og viser fram et blad som de gjerne legger over en mobiltelefon eller lommebok for å skjule at de stjeler.

- Vi pågrep nylig en mann som kan stå bak en rekke av slike tilfeller, sier Kvassheim.

Klikk på bildet for å forstørre.

SELGER BLADER: Tyven distraherer offeret med et blad eller et ark mens de stjeler mobil eller lommebok. Foto: Politiet


En annen populær metode er den klassiske «dulte-bort-i-noen».

- Dette skjer gjerne i det man går på trikk eller buss, og de er gjerne flere sammen. Noen ganger kan det også være at de stopper offeret for å spørre om veien. En distraherer, en eller to hindrer innsyn, en stjeler og går til en sistemann som overtar tjuvgodset. Sistemann går fra stedet kort tid etterpå, sier Kvassheim.

Klikk på bildet for å forstørre.

SKAPER TRENGSEL: Gjerningspersonene ser seg ut et offer, og skaper trengsel for å hindre innsikt på bussen for eksempel. En person napper mobil eller lommebok, og sender det de har stjålet videre til en annen. Denne gangen ble de tatt. Foto: Politiet


Andre ganger bare stjeler de og løper.

Klikk på bildet for å forstørre.

LØPER: En person skjermer for innsyn, mens en annen napper lommebok eller mobiltelefon, og løper av sted. Den som løper gir gjerne fra seg tyvgodset til en tredjeperson som venter i nærheten. Foto: Politiet


- Vi ser også tilfeller hvor man ser folk gå i minibanken og så kommer det noen å rapper pengene rett ut av hendene deres, sier Kvassheim.

Dette gjelder gjerne eldre mennesker eller berusede personer i sene nattetimer.

- De ser at offeret er en lett match, stjeler, løper og borte blir dem, sier Kvassheim.

Klikk på bildet for å forstørre.

LETTE OFRE: Lommetyvene er flinke til å finne lette ofre, som fulle folk og eldre mennesker. De lurer offeret til å for eksempel ta ut penger i minibanken, for så å ta pengene selv. Foto: Politiet


Multitasking en myte

Grunnen til at lommetyver ofte er suksessfulle i sitt arbeid er ikke nødvendigvis at de er flinke håndverkere. I de fleste tilfeller lykkes de fordi de vet hvordan hjernen vår fungerer.

- Vår oppmerksomhetsevne er mye mer begrenset enn man skulle tro, spesielt i travle omgivelser. Når det er mye som skjer blir hjernen vår rett og slett overstimulert, så om noen dulter bort i oss merker vi det ikke nødvendigvis, sier professor i nevrovitenskap og forfatter av boken «Sleights of mind» Susana Martinez-Conde.

Klikk på bildet for å forstørre.

MULTI-TASKING: - Lommetyver er mer suksessfulle i travle omgivelser som tvinger hjernen vår til å forsøke og multi-taske, sier  Professor Susana Martinez-Conde. Foto: Susana Martinez-Conde


Martinez-Conde har blant annet studert magikere og lommetyver på scenen for å forstå hvordan de «lurer» hjernene til folk.

- De utnytter det faktum at vi ikke kan gjøre mer enn en ting på en gang. Multi-tasking er en myte. Vi klarer selvfølgelig å gå og puste samtidig, men når vi tror at vi multi-tasker veksler hjernen bare fokus mellom to ting, sier Martinez-Conde.

Hun undertreker også at oppmerksomhet og fokus egentlig ikke er et intuitivt begrep, fordi å fokusere på kun en ting betyr at du undertrykker mange andre ting.

De samme tyvene

Han forteller at det gjerne er de samme tyvene som opererer rundt om i Europa.

- De jobber i Oslo en periode og så reiser de videre. Dette gjør de for å gjøre det vanskeligere for politiet, sier Kvassheim.

Han understreker at samarbeidet med andre politimyndigheter i andre land gjør det lettere å identifisere lommetyvene, men det er likevel mange som ikke blir tatt.

- Bare lommetyvgruppen alene har pågrepet over 200 lommetyver siden den ble opprettet i august for to år siden. Da kan man jo tenke seg hvor mange som holder på med det her, sier Kvassheim.

LES OGSÅ: Tyvbande: - Vi er som Robin Hood
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.