Oslo politiet har merket en tilstrømning av lommetyver til byen den siste tiden, og har hatt en rekke pågripelser så langt i sommer.

- Dette er en kjent form for kriminalitet med lang historie og lommetyvene opererer på mange ulike måter, sier Roar Kvassheim, politioverbetjent og sjef for lommetyverigruppa i Oslo politidistrikt.

Noe politiet ser mye av for tiden er lommetyver som oppsøker personer og viser fram et blad som de gjerne legger over en mobiltelefon eller lommebok for å skjule at de stjeler.

- Vi pågrep nylig en mann som kan stå bak en rekke av slike tilfeller, sier Kvassheim.

En annen populær metode er den klassiske «dulte-bort-i-noen».

- Dette skjer gjerne i det man går på trikk eller buss, og de er gjerne flere sammen. Noen ganger kan det også være at de stopper offeret for å spørre om veien. En distraherer, en eller to hindrer innsyn, en stjeler og går til en sistemann som overtar tjuvgodset. Sistemann går fra stedet kort tid etterpå, sier Kvassheim.

Andre ganger bare stjeler de og løper.

- Vi ser også tilfeller hvor man ser folk gå i minibanken og så kommer det noen å rapper pengene rett ut av hendene deres, sier Kvassheim.

Dette gjelder gjerne eldre mennesker eller berusede personer i sene nattetimer.

- De ser at offeret er en lett match, stjeler, løper og borte blir dem, sier Kvassheim.

Multitasking en myte

Grunnen til at lommetyver ofte er suksessfulle i sitt arbeid er ikke nødvendigvis at de er flinke håndverkere. I de fleste tilfeller lykkes de fordi de vet hvordan hjernen vår fungerer.

- Vår oppmerksomhetsevne er mye mer begrenset enn man skulle tro, spesielt i travle omgivelser. Når det er mye som skjer blir hjernen vår rett og slett overstimulert, så om noen dulter bort i oss merker vi det ikke nødvendigvis, sier professor i nevrovitenskap og forfatter av boken «Sleights of mind» Susana Martinez-Conde.

Martinez-Conde har blant annet studert magikere og lommetyver på scenen for å forstå hvordan de «lurer» hjernene til folk.

- De utnytter det faktum at vi ikke kan gjøre mer enn en ting på en gang. Multi-tasking er en myte. Vi klarer selvfølgelig å gå og puste samtidig, men når vi tror at vi multi-tasker veksler hjernen bare fokus mellom to ting, sier Martinez-Conde.

Hun undertreker også at oppmerksomhet og fokus egentlig ikke er et intuitivt begrep, fordi å fokusere på kun en ting betyr at du undertrykker mange andre ting.

De samme tyvene

Han forteller at det gjerne er de samme tyvene som opererer rundt om i Europa.

- De jobber i Oslo en periode og så reiser de videre. Dette gjør de for å gjøre det vanskeligere for politiet, sier Kvassheim.

Han understreker at samarbeidet med andre politimyndigheter i andre land gjør det lettere å identifisere lommetyvene, men det er likevel mange som ikke blir tatt.

- Bare lommetyvgruppen alene har pågrepet over 200 lommetyver siden den ble opprettet i august for to år siden. Da kan man jo tenke seg hvor mange som holder på med det her, sier Kvassheim.

LES OGSÅ: Tyvbande: - Vi er som Robin Hood