Gå til sidens hovedinnhold

- Svært bekymret for mannskapet

Ingen har hørt noe fra spøkelsesskipet «Arctic Sea» på to uker. De finske eierne blir mer og mer bekymret.

To uker etter at svensk politi var i telefonisk kontakt med mannskapet om bord på «Arctic Sea» er det 98 meter lange lasteskipet fortsatt sporløst forsvunnet.

Det finske selskapet som opererer det Malta-registrerte fartøyet sier de er svært bekymret for skjebnen til det russiske mannskapet på 15 personer. Skipet forsvant på reise fra Finland til Algerie.

- Har ikke hørt noe
- Så langt har jeg ikke noen nyheter om fartøyet, sier Viktor Matvejev, daglig leder i Solchart Management AB, til Bloomberg.com fredag.

Han nekter å spekulere i hva som kan ha skjedd. Samtidig har Russlands president Dmitrij Medvedev gitt landets marine beskjed om å lete etter «Arctic Sea».

Dukket aldri opp i Algerie
4. august skulle båten ha ankommet havnen i Béjaïa nord i Algerie med en last på 6700 kubikkmeter tømmer til en verdi av 10 millioner kroner. Der dukket de aldri opp. Men 30. juli var de i kontakt med sine overordnede og meldte at de 24. juni hadde blitt bordet av det de trodde var svenske politifolk. Mennene som kom om bord skal ha stilt spørsmål om narkotika, bundet og slått besetningsmedlemmene og deretter forsvunnet i en åpen båt. Dette skal ha skjedd mellom Åland og Gotland i Østersjøen.

Matvejev har tidligere uttalt at han tror skipet er kapret.

- Skrubbsår og løse tenner
Maria Lönegård, som leder etterforskningen hos svensk politi, sier rederiet har vært samarbeidsvillige. Politiet har mottatt mannskapets skriftlige redegjørelse av hva som skjedde i Østersjøen.

- Vi har også mottatt bilder av skadene deres. Det var skrubbsår og løse tenner, sier hun til Helsingin Sanomat.

Angrepet to ganger?
Ifølge Telegraph.uk kan «Arctic Sea» ha blitt angrepet to ganger, først i Østersjøen og deretter nær Portugal. Talsmenn for EUs maritime myndigheter sier til avisa at det kom en rekke radiomeldinger fra skipet etter at det hadde passert Den engelske kanal. Den samme kilden ville ikke gi flere detaljer av hensyn til etterforskningen.

Etter en eksplosiv økning i antallet kapringer av handelsskip utenfor Afrikas østkyst fra 2008 ble det iverksatt en internasjonal aksjon blant annet med krigsskip for å sikre skipstrafikken i dette området. Skulle det vise seg at «Arctic Sea» er kapret av sjørøvere i europeisk farvann, er det svært oppsiktsvekkende, og vi må langt tilbake i tid for å finne noen paralleller, ifølge maritime eksperter.

Reklame

Her får du tak i bålpanner og ekstrautstyr

Kommentarer til denne saken