RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Svart om Yaras afrikanske initiativ

Sist oppdatert:
Kommentar: I år fyller Yara 100 år og har valg å feire ved å gi en hjelpende hånd til jordbruket i Afrika. Men dessverre har fokus kommet helt galt av sted. I stedet for ris burde Yara fått massiv ros for sine vyer. Les mer her
Gjødselgiganten Yara fyller 100 år i år, og er klar for å gå løs på hundre nye år. En av måtene de valgte å markere dette på var å opprette en pris under navnet "African Green Revolution Yara Prize."

Hovedhensikten med prisen er å rette søkelyset på og anerkjenne gode initiativ for å bekjempe sult og fattigdom i Afrika. Det er sogar et tilsvar til FNs generalsekretær Kofi Annans initiativ for å få dratt Afrika ut fra fattigdom.

Annans initiativ ble startet på et møte der Etiopias statsminister Meles Zenawi var verktskap i Addis Abeba, Etiopias hovedstad.

Når da Zenawi fikk denne prisen, som styret i African Green Revolution Yara Prize deler ut, ble det bråk.

Senterpartiets leder, Aslaug Haga, mener at prisen bør trekkes tilbake, står det å lese i Dagens Næringsliv. Næringsminsiter Børge Brende blir oppfordret til å komme på banen.

Årsak: Denne Zenawi er ikke demokratisk. Han fremstilles som en despot, som undertrykker sine politiske motstandere enten ved å kaste dem i fengsel eller på andre måter. Han har menneskerettighetsbrudd i milevis, og slike selskap skal ikke norske selskap støtte med å gi priser.

Dessverre har fokuset blitt helt svart.

Det er ingen tvil om at Zenawi ikke er en statsleder av vestlig karakter. Men Yaras svar om at uansett hvilken statsleder man hadde valgt, så hadde det blitt bråk og kontroverser. Fjorårets vinner av Nobels Fredspris, Wangari Maathai, var ei heller uten kontroverser.

Kritikken fra Haga og andre forstår vi på en måte – men den er trist. Den tar vekk fokus på det Yaras egentlige initiativ: å oppmuntre til en afrikansk satsning på et stabilt og velfungerende jordbruk.

Et jordbruk som kan holde folk, hus og hjem i Afrikanske land med næringsrik kost, hver dag, hver måned, hvert år. Dette er hele grunnlaget for et velstandssamfunn: Man klarer ikke å jobbe uten å ha mat i magen.

Å satse på jordbruk er nettopp hva Zenawi og Etiopierne har gjort. De har doblet matvareproduksjonen på 10 år. Når hørte du sist om sultkatastrofer i Etiopia? Det begynner heldigvis å bli lenge siden. Zenawi bruker i år 15 prosent av landets BNP på matvareproduksjon. Det er fem prosentpoeng mer enn det den sammenslutningen av Afrikanske stater har anbefalt.

Det har blitt satset på å utdanne mennesker om jordbruk, reformer av offentlig sektor, mikrokreditter og flere andre virkemidler for å bygge opp landbruket. Vi minner om formålet med Yaras pris: Å oppmuntre til satsning på et bærekraftig jordbruk.

Yara er verdens største produsent av mineralgjødsel. Dette er produkter som bønder i de industrielle jordbrukssamfunn har brukt for å øke sine avlinger, få ut mer av jorden.

Mer enn 40 prosent av verdens befolkning er avhengig av mineralgjødsel for sitt daglige brød og sin ukentlige biff. Afrika har ennå ikke hatt anledning til å hente ut potensialet i mineralgjødsel.

Yaras initiativ viser at de ser Afrika som et satsningsområde i årene (for ikke si tiårene) som kommer.

Det er et skrikende behov for mineralgjødsel i Afrika, men det nytter ikke mye med avansert kunstgjødsel dersom jordbruket ikke er bygget ut for å dra nytte av det. Dersom bøndene ikke er utdannet til å ta ressursene i bruk. Dersom ikke infrastrukturen i jordbruket er bygget opp.

Den byggejobben har Zenawi begynt på, og fått pris for. Igjen minner vi om: Zenawi har ikke fått en pris fra Yara for å undertrykke sine politiske motstandere.

Skal man tro kommentarene som har fremkommet i mediene den siste tiden så skulle man nesten tro at Yara ikke burde være i Afrika i det hele tatt. At Yara ikke burde gi priser eller gjøre sitt såkalte sosiale ansvar gjeldene i det som om ganske så mange år kan bli viktige markeder.

Dette er forferdelig synd. Det er utelukkende positivt at Yara prøver etter beste evne å sette fokus på jordbruk i Afrika. På kort sikt vil ikke dette gi noen penger i kassen for selskapet, heller tvert i mot. På lang sikt er det utvilsomt med på å skape grunnlaget for et marked som kan bli av gigantisk karakter for selskapet.

Skjer dette så er det utelukkende positivt for Afrika. Et velfungerende jordbruk, både for eksport og til eget forbruk, er basisen i et velferdssamfunn. Bare på den måten kan fattigdom i Afrika bekjempes.

Kanskje det er noen som burde tenke seg om to ganger før de kritiserer Yaras initiativ?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere