Saken ble klokken 13.15 oppdatert med Sps helsepolitiker Hans Inge Myrvold.

Den stengte fødeavdelingen i Kristiansund har fått mye fokus denne uken.

Saken tok en dramatisk vending onsdag da hele klinikkledelsen trakk seg fordi de mener det er umulig å finne nok kvalifiserte fagfolk til avdelingen.

Les også: Fødekrise gir lederflukt: Toppsjefer sier opp i protest

Saken er svært betent politisk fordi Stortinget har blandet seg inn med instruks om å sikre driften inntil nytt sykehus åpner dørene på Hjelset utenfor Molde våren 2025.

Og her sitter millionene løst - 25 millioner kroner ligger i potten:

– Jeg er glad for at vi klarte å prioritere midler. Det er helt unikt. Det er jo det eneste sykehuset som har fått midler direkte, sa finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) til Tidens Krav da han besøkte avdelingen 24. juni.

Kake i juni - nå er Vedum helt taus

Nå er finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) helt taus om saken.

Finansdepartementet opplyser i en e-post til Nettavisen at Vedum ikke har noen anledning til å la seg intervjue om fødeavdelingen denne uken.

Senterpartiet har gått på en skikkelig smell første året i regjering. I juli lå snitt-målingene på 6,2 prosent. Valgresultatet i fjor høst gav 13,7 prosent.

Les også: Feiret med bløtkake - nå er dørene stengt

Høyre: – Må være skuffende

Høyre utgjorde mindretallet på Stortinget da saken om å styre fødeavdelingen var oppe til votering i februar 2021.

Høyres helsepolitiske talsperson Tone Wilhelmsen Trøen mener det er et sterkt signal av ledelsen ved sykehuset trekker seg.

– De har brukt store ressurser på å forsøke å oppfylle politiske valgløfter, som dessverre viser seg ikke å være faglig gjennomførbare. Dette må oppleves svært skuffende for alle som trodde på Senterpartiets løfter før de kom inn i regjering, sa hun til NTB onsdag.

Les også:- Bruker alvorlig sykdom som unnskyldning

I Hurdalsplattformen slår regjeringen fast at de vil «sikre et trygt føde- og barselstilbud på Nordmøre og i Romsdal, og fødeavdelingen i Kristiansund».

– Jeg tror alle hadde håpet at det var mulig å opprettholde fødetilbudet ved begge sykehus fram til det nye sykehuset står ferdig. Men når klinikkledelsen nå går av, viser det hvor krevende det har vært å sikre et sterkt nok fagmiljø, sier Trøen.

Se videointervju med Bunadsgeriljaen i Hurdal her:

Myrvold (Sp): – Dette må de klare

Senterpartiets helsepolitiker, Hans Inge Myrvold, sier til Nettavisen at denne floken må Helse Midt-Norge ordne opp.

- Det er de som har fått dette oppdraget fra Stortinget, og de må klare å løse bemanningskrisen. De står fritt til å omdisponere ressurser og gjør det allerede i dag på en rekke lokalsykehus, sier Myrvold til Nettavisen.

Han opplever det at hele ledelsen onsdag trakk seg som «et rop om hjelp».

Samtidig avviser Myrvold kritikken fra Trøen:

- Dette er ikke mangel på ambisjoner fra vår side. Tvert imot: Vi i Senterpartiet vil at alle fødende i Norge skal ha et forutsigbart fødetilbud.

– Hvor mye prestisje ligger det i denne saken for Senterpartiet?

– For oss handler dette om å skape stabilitet i hele regionen. Derfor er denne saken så viktig og derfor har vi vedtatt en stimuleringsordning på 25 millioner.

– Det er helt unikt i nyere tid at vi gjør så mye for denne regionen. Dette er er kroneksempel på at folkestyret fungerer, legger han til.

– Hvor sannsynlig er det at det kan bli en omkamp om denne saken på Stortinget?

– Det opplever jeg som lite sannsynlig, dette er det bred politisk oppslutning om.

Rødt: – Sykehusdirektøren må levere

Rødts Seher Aydar i Helse- og omsorgskomitéen sier til Nettavisen at hun er bekymret for at føden ikke er oppe og går på en forsvarlig måte.

– For kvinner som føder er det utrolig viktig. Jo lengre reisevei, desto større risiko for komplikasjoner for mor og barn.

– Jeg blir også bekymret når Stortingets vedtak med tilskudd ikke blir fulgt opp. Mellomlederne går, mens direktør Øyvind Bakke fortsatt er der.

– Stortinget har vedtatt at føden er åpen fram til de har nytt sykehus. Dette er et politisk ansvar, og det må også løses politisk. Det er ikke mellomledere, men politikere som skal avgjøre hvor kvinner skal føde. Bakke må levere. Hvis ikke, må Kjerkol på banen å løse floken. Fødende kvinner skal ikke betale for kaoset som har oppstått.

Selv mener hun og Rødt at fødeavdelingen må holdes åpen.

– Det må gjøres en jobb for at det skal være forsvarlig med bemanning. Det gjøres rundt om i landet på andre sykehus. En administrerende direktør må sørge for at det blir gjort. Det trengs, det er derfor Stortinget har vedtatt dette og at Bunadsgeriljaen har gjort opprør.

Omkamp ikke aktuelt

Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) bekrefter overfor Nettavisen at hun i løpet av kort tid reiser til Møre og Romsdal.

– Det er beklagelig at ledere og flinke fagfolk trekker seg. Vi trenger flere dyktige fagfolk, ikke færre, sier hun, og viser til stortingsvedtaket:

– Helse Møre og Romsdal har gjort en iherdig jobb med å følge opp dette vedtaket i en vanskelig situasjon. Det er de dyktige fagfolkene i helseforetaket som må jobbe for å løse denne situasjonen på en slik måte at pasientsikkerhet og forsvarlighet i tilbudet ivaretas.

Noen omkamp om stortingsvedtaket fra februar 2021 er foreløpig ikke aktuelt.