*Nettavisen* Nyheter.

«Svarte enker» kan stå bak angrepet

Foto: Egor Barbatunov (AP)

De svarte enkene var også sentrale i beleiringen av Beslan.

30.03.10 06:17

To undergrunnsstasjoner i Moskva ble rammet av terrorangrep i morgentimene mandag.

Myndighetene bekrefter at 37 mennesker er drept. Flere titalls mennesker er skadd. Det er også gjort funn av en udetonert bombe i en av vognene.

Det føderale sikkerhetspolitiet FSB mener angrepene ble gjennomført av separatistgrupper i Tsjetsjenia i Nord-Kaukasus, melder det russiske nyhetsbyrået Interfax.

- Ifølge informasjon fra sikkerhetsmyndighetene var det to kvinnelige selvmordsbombere som er involvert, sier Moskvas ordfører Yury Luzhkov.

Den første eksplosjonen skjedde på undergrunnsstasjonen Lubljanka ved 06-tiden norsk tid. Om lag 40 minutter senere smalt det ved undergrunnsstasjon Park Kultury.

- Dette var nøyaktig planlagt, slik at bombene gikk av idet de nærmet seg stasjonen, sier Luzhkov.

En nettside som er tilknyttet separatister i Tsjetsjenia i Nord-Kaukasus, har publisert en beskjed hvor det står at de er ansvarlig for angrepene, melder CNN.

Svarte enker
Tsjetsjenia har siden Sovjetunionens fall kjempet for uavhengighet fra Russland. Russland-ekspert Jakub M. Godzimirski sier de to kvinnelige selvmordsbomberne kan ha vært kvinner som har mistet ektefellene sine i krigen – såkalte svarte enker.

- Det er ikke så vanlig med kvinnelige selvmordsbombere i Nord-Kaukasus, men det har skjedd før. Man kan ikke utelukke at enker er blitt vervet til disse aksjonene. Det er mange kvinner som har mistet brødre og ektefeller i konflikten med Russland, og disse kvinnene er et lett bytte for disse separatistgruppene. Hevn er da en viktig motivasjon. Det er en tradisjon for blodhevn i Kaukasus, sier forsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt, Jakub M. Godzimirski, til Nettavisen.

- Svarte enker er en gruppe som opererte for mange år siden. Men jeg tror det bare er et dekknavn. Det er nok noe som heter det, men det er uklart om det er en separatistgruppe eller en slags underavdeling, sier Godzimirski.

3095

Tsjetsjenske separatister har gjennomført flere terrorangrep i Russland de siste tiårene. Flere hundre mennesker ble drept av tsjetsjenske terrorister under beleiringen av skolen i Beslan i 2004.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Under denne beleiringen av Beslan var det flere såkalte svarte enker som var involvert. Noen av dem ble identifisert som kvinner som har mistet sine menn under krigen, sier Godzimirski.

Mulig hevnaksjon
Videre påpeker Godzimirski at også martyrrollen kan være en motivasjon, men ikke så viktig som hevnmotivasjonen.

- Man må være klar over at muslimene i Nord-Kaukasus ikke er så fundamentalistiske som man tror. Det er helt klart hevn som er det viktigste, understreker han.

Videre spekuleres det på at mandagens terrorangrep var en hevnaksjon for en rekke drap på tsjetsjenske separatister den siste tiden.

Klikk på bildet for å forstørre.

Tsjetsjenia har en befolkning på mellom 600.000 og 800.000 innbyggere, som består hovedsakelig av sunnimuslimer og russiske ortodokse kristne. Tusener av menneskeliv har gått tapt i konflikten med Russland, og om lag en halv million mennesker er sendt på flukt.

Jakter på to kvinner
Politiet jakter også på to kvinner som de mistenker for å ha detonert selvmordsbombene med mobiltelefon, melder den russiske avisen Komsomolskaja Pravda. Kvinnene er avbildet sammen med de to kvinnelige selvmordsbomberne, men skal ha forlatt toget kort tid før terrorhandlingen inntraff.

Her ser du flere videoer fra stedet:

HTML EMBED

HTML EMBED

HTML EMBED

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.