RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Svarteper i Barentshavet

Sist oppdatert:
Miljøvernminister Helen Bjørnøy trengte en vinnersak. I stedet fikk hun forvaltningsplanen for Barentshavet.

Meningsmålingene har ikke pekt riktig vei for SV de siste ukene. Fredagens framleggelse av Regjeringens forvaltningsplan for Barentshavet vil neppe hjelpe på tallene.

- Hele planen er et balansert kompromiss, sa miljøvernminister Helen Bjørnøy (SV) da hun presenterte den i Oslo fredag. med seg på laget hadde hun statsminister Jens Stoltenberg, olje- og energiminister Odd Roger Enoksen (Sp) og fiskeri- og kystminister Helga Pedersen (Ap).

Det var ikke tvil om hvem av regjeringsmedlemmene som hadde det største behover for å forklare seg. Sett i forhold til partiprogrammet, har SV beveget seg langt fra målet om å opprette permanente petroleumsfrie områder i Barentshavet. Allerede i Soria Moria-erklæringen forhandlet SV-leder Kristin Halvorsen bort kravet om varig vern av enkelte soner.

Fredag var nyansene mellom de to standpunktene forduftet som ånd i en fillehaug.

«Forskjell og forskjell», undret Helen Bjørnøy på pressekonferansen da hun ble spurt om å beskrive forskjellen på petroleumsfrie områder (som ved Bjørnøya) og tidsbegrensede petroleumsfrie områder (som Nordland VI og VII).

Ved å love en revisjon av forvaltningsplanen i 2010 utsetter regjeringspartiene diskusjonen som må komme om den videre utviklingen av Barentshavet. For SV og Bjørnøy sin del gir det et skinn av miljøpolitisk alibi.

Men partiets venstreside og miljøbevegelsen gir seg ikke.

- Et miljøpolitisk svik, tordnet Natur og Ungdom om planen.

For Arbeiderpartiet og Senterpartiet er den nye stortingsmeldingen enklere å takle. Jens Stoltenberg og Sp-leder Åslaug Haga har ingen vernekåt opposisjon av betydning i sine egne partier. Samtidig kan de trøste utbyggingssugne partifeller med at vernesonene vi bli revurdert i 2010. De trenger heller ikke å bekymre seg over hissige utspill fra opposisjonen på Stortinget. Under pressekonferansen fredag gjorde statsminister Jens Stoltenberg et poeng av at regjeringen ikke trenger å komme opposisjonen i møtet, fordi det allerede er flertall for planen.

Da Bjørnøy ble bedt om å ramse opp de største seirene for miljøbevegelsen i den nye forvaltningsplanen, nevnte hun overvåking av havområdene i nord, at fiskeriforvaltningen vil ta hensyn til sårbare økosystemer, og at seilingsleden for oljetankere flyttes ut til rundt 30 nautiske mil (vel 55 kilometer) fra kysten.

Det fjerde punktet hun trakk fram var at rammene for petroleumsvirksomheten ivaretar miljøet på en forsvarlig måte «i et anstendig kompromiss».

Spørsmålet er om kompromisset blir oppfattet på samme måte av venstresiden i SV. Når planen skal revideres i 2010 blir det neppe enklere for SV å kreve fortsatt vern av for eksempel feltene utenfor Nordland. Dermed risikerer Helen Bjørnøy å bli sittende igjen med en oljeglinsende svarteper, hvis hun da ikke har blitt biskop i Hamar allerede.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere