Se video øverst: Se Svein Andersen (67) få sprøytestikket på Ellingsrudhjemmet i Groruddalen.

Statsminister Erna Solberg var med digitalt og innledet seansen med en liten tale.

- En dag vi har ventet på siden 12. mars. Det er en seier for vitenskapen at vi har en vaksine så raskt. Det er også en enorm logistikk-operasjon å komme i gang, men i dag starter vi. I løpet av det neste halvåret er målet å vaksinere de fleste i Norge. Dette er en frigjøringsdag, for å frigjøre oss fra dette viruset. Når vi har en vaksine, kan vi ta hverdagen tilbake igjen, uttalte Solberg.

- I dag skal vi sette den første av forhåpentligvis 10 millioner vaksiner i Norge, fortsatte hun med henvisning til at vaksinen består av to doser med tre ukers mellomrom, la hun til.

- God følelse

Hun kom også med en liten oppmuntring til Andersen før han skulle få vaksinen.

- Svein, du er vår første. Jeg håper at du synes det er fint. Vær så god, bare å sette i gang. Vi har egentlig ingen tid å miste, la Solberg til.

Og Andersen var ved godt mot etter å ha fått koronavaksinen.

Les også: WHO-advarsel: Pandemien blir ikke den siste

– Det føles litt rart. Jeg blir nesten som en historisk person. Det er jo en god følelse egentlig. Nesten som da første mann, Armstrong, gikk på månen, sa Andersen etter å ha fått det første stikket, som også vekte latter hos de oppmøtte.

Nå venter en ny dose om tre uker før han er skikkelig vaksinert.

- Jeg har ikke merket noen reaksjoner enda, sa Andersen rundt 30 minutter etter å ha fått vaksinen.

Han er imidlertid klar på at det kan komme noen bivirkninger, men at han ikke frykter det som kan komme.

- Jeg er i grunn ikke det. Jeg har fulgt med ganske godt på nyhetene. Det er jo mange etter hvert som har fått vaksinen. Det ser ikke ut til å være noen særlige bivirkninger, ikke alvorlige i hvert fall. Man kan bli litt trøtt eller få vondt i hodet, men det må man greie å leve med, sier Andersen til NTB.

- Blir lang

Byrådsleder Raymond Johansen snakket om at dette var en gledens dag, men advarte om at ting er langt ifra over.

- Veien til dette er helt over, blir lang. Men dette er starten på slutten, selv om det er lenge igjen, så har den første vaksinen kommet. Det skal vi glede oss over. Følelsen det gir meg, er unsa Johansen.

Les også: Komiker Rune Bjerga fikk beskjed om å fjerne Bent Høie-parodi - nå er den tilbake

Han var også veldig glad for at vaksinen blir rullet ut først i Oslo.

- Oslo er episenteret, og vi har fortsatt tøffe måneder fremover. Det er fortsatt for høy smitte i Oslo, sa byrådslederen.

Ellingsrudhjemmet

Beboer Svein Andersen (67) på Ellingsrudhjemmet i Oslo blir den første som får koronavaksinen i Norge. Etter planen skjer det klokka 12. Det er fagsykepleier Maria Golding på Ellingsrudhjemmet som skal sette vaksinen.

Lege Ingvild Glende Svanstrøm er også med på prosessen. Statsminister Erna Solberg (H), helseminister Bent Høie (H) og byrådsleder Raymond Johansen (Ap) deltar digitalt.

Starter mandag

I første omgang er det sykehjemsbeboere som skal vaksineres. I tillegg til Oslo får Stange, Hamar, Ringsaker, Sarpsborg, Fredrikstad og Hvaler vaksinedoser fra den første leveransen. Disse starter vaksinering mandag.

De første 10.000 vaksinedosene kom til Norge 26. desember og blir fordelt på rundt 5.000 personer, som får én dose nå og én dose om tre uker, opplyser Helse- og omsorgsdepartementet.

– Vi er veldig glade for at vaksinen er på plass og at vi nå kan begynne å vaksinere i Norge, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til NTB.

Ankom lørdag morgen

Lørdag morgen ankom lastebilen med de første dosene Ullevål sykehus i Oslo. 9.750 doser av vaksinen, utviklet av Pfizer og Biontech, skal nå fordeles på sju østlandskommuner.

- Dette er en veldig viktig dag for Norge, og jeg er glad for at vi nå har fått vaksinen, sa FHI-direktør Camilla Stoltenberg til NTB lørdag morgen.

- Det er en stor dag vi har ventet spent på helt siden dette begynte for ett år siden, la hun til.

Camilla Stoltenberg forteller at nordmenn ikke kan senke skuldrene enda: