«Hei, jeg heter Svein.
Jeg er 77 år og bor på Akerselva sykehjem. Jeg er veldig glad i å gå tur og her ved Akerselva, er det mange fine turmuligheter.
Personellet på sykehjemmet sier at jeg glemmer innimellom, og derfor får jeg ikke lov til å gå ut alene. Jeg tror de kaller det Alzheimers. »

Slik begynner Marius Reikerås' Facebook-innlegg om onkelen som bor på Akerselva sykehjem i Oslo.

- Tippet over for meg

- Det tippet litt over for meg i dag da jeg besøkte onkelen min. Jeg bor i Bergen. For fjerde gang på rad når jeg har besøkt ham ser jeg min fysisk spreke onkel ligge i sengen klokka 14. Jeg tok ham med meg ut på en tur, og da fortalte han meg hvilken glede det gir ham. men han får ikke lov å gå alene, for sykehjemmet har et ansvar for ham, sier Reikerås til Nettavisen.

10.000 delinger

På tre timer har innlegget over 10.000 delinger og over 30.000 likerklikk. I innlegget forteller Alzheimer-syke Svein om sin hverdag:

«Jeg var gift med kona mi i nærmere 50 år,men hun døde dessverre tidligere i høst. Kreften tok henne.

Nå føler jeg meg til tider alene,men det hjelper veldig å gå på tur. Da blir jeg så glad.
Men jeg får ikke gå så mye som jeg ønsker. Personellet har ikke tid til å gå tur med meg, så da blir jeg stort sett sittende inne.
Og da blir dagene ofte lange og monotone.
Jeg har hørt fra nevøen min, Marius Reikerås, at innsatte ved norske fengsler har rett på å luftes hver dag. Det har visst dyr også.

Les også: Fotballegende angrepet av Alzheimer

Da synes jeg det er urettferdig at jeg og andre eldre, ikke får lov til å gå ut og få luft når vi vil. For beina mine er det ikke noe galt med, og jeg kan gå i timesvis.
Derfor har jeg har en liten bønn :
Ikke glem mine og våre eldres mennskeretter.
Min generasjon var med på å bygge landet, i den tro at vi ville få en verdig alderdom.

Da kan jeg ikke føle at jeg blir stuet vekk i tiende etasje på sykehjemmet.
Hvis noen vil komme på besøk til meg, ja kanskje ta meg med på en liten tur, ville jeg blitt veldig glad.
Det er ikke så moro å være ensom og den familien jeg har igjen, bor i Bergen.

Del gjerne mitt lille opprop, slik at vi kan få litt fokus på menneskerettighetene til oss eldre også.
For i motsetning til veldig mange andre, har ikke vi noe sted å henvende oss om vi prøver å nå ut med våre beskjedne krav.»

Les også: Tre glass champagne i uken reduserer risikoen for alzheimers og demens

Skylder ikke på personalet

-Jeg hadde ikke trodd at innlegget skulle ta så av. Det har blitt voldsomt mange tilbakemeldinger. Dette er ikke noe nytt, men jeg er veldig opptatt av de eldres rettigheter og vil fokusere på deres verdighet.

- De eldre har rett til å luftes hver dag, men det skjer ikke. Jeg er opptatt av at personalet ved Akerselva sykehjem gjør en veldig god jobb, jeg vet de har begrenset med ressurser og stramme budsjetter. Jeg har respekt for alle som jobber i helsesektoren, sier Marius Reikerås til Nettavisen.

Sveins bror er også informert om at Nettavisen skriver om 77-åringen.