Se intervju med Edvartsen og Elden: - Disse meldingene er langt verre enn de jeg sendte

OSLO (Nettavisen): Den bitre striden mellom tidligere toppdommer Svein-Erik Edvartsen og Norges Fotballforbund (NFF) fortsetter. Nå med anklager om at et rasisme-varsel Svein-Erik Edvartsen leverte i 2017 ikke er blitt tatt på alvor av NFF (se faktaboks om konflikten under).

5. mai samme år stod tidligere toppdommer Reidar Gundersen frem gråtende i flere riksmedier og fortalte om meldinger Edvartsen hadde sendt ham.

- Jeg opplevde i 2015 og 2016 å bli utsatt for det jeg mener er mobbing og trakassering av Svein-Erik Edvartsen ved flere anledninger, skrev han i et fire sider langt brev TV 2 hadde tilgang til.

Senere rettet flere andre dommere lignende beskyldninger mot Edvartsen.

- Klar rasistisk karakter

7. mai 2017, to dager etter at han var blitt stemplet som mobber i full offentlighet, sendte Edvartsen et varsel til forbundet gjennom sin advokat, John Christian Elden.

Etter snart fire år er det ikke kommet noen svar fra NFF til Edvartsen. I et brev på totalt 65 sider, inkludert vedlegg, skrev Edvartsens advokat blant annet:

«Da det som er lekket til media av chattelogger m. v. mot Edvartsen i liten grad avviker fra generell intern sjargong dommerne mellom, og der Edvartsen er utsatt for langt verre opplevelser, herunder av klar rasistisk karakter, vedlegges 35 sider med noe av det materialet Edvartsen lett kunne finne frem i uslettede logger.»

Nettavisen kan for første gang offentliggjøre noen av meldingene og bildemeldingene Edvartsen har mottatt.

Se flere av bildemeldingene Edvartsen nå viser fram i videoen øverst i saken.

- Jeg har fått meldinger på mange ulike Whatsapp-grupper. Det jeg har reagert mest på er at flere meldinger går på min hudfarge og er rasistiske. Det var derfor Elden sendte skriftlig varsel om dette med meldingene som vedlegg og han tok det direkte opp med generalsekretæren i NFF, sier Edvartsen til Nettavisen.

- Når jeg ikke har hørt fra forbundet på fire år, viser det at de ikke tar rasisme på alvor. Verken jeg eller Elden har fått noen svar på fire år. Det er tydelig at de har lagt varselet mitt i skuffen uten å gjøre noe, det er alvorlig.

Les også: Edvartsen om NFF-konflikten: - Jeg er blitt behandlet veldig dårlig og er utsatt for et maktmisbruk av en annen verden

NFF benekter at de ikke tar rasisme på alvor:

«Verdispørsmål på og utenfor banen er arbeid som vi er opptatt av og bruker betydelige ressurser på. Vi følger rutiner for håndtering av varsler om kritikkverdige forhold og nulltoleranse for rasisme er en selvfølge», skriver kommunikasjonsdirektør i NFF, Gro Tvedt Anderssen, i en mail til Nettavisen.

Les hele svaret fra NFF lenger nede i saken.

Drittslenging i chat

Edvartsen fastholder at han ikke er en mobber, men har beklaget både personlig og offentlig for noen av meldingene han har sendt til tidligere dommerkolleger som gikk på prestasjoner og prioriteringer. Edvartsen sier nå at han mener flere av meldingene han selv mottok var langt over streken.

- Jeg mottok en del meldinger som går på min hudfarge. Det syntes jeg ikke var greit, selv om jeg der og da ikke sa ifra til avsenderne. Men da jeg ble stemplet som mobber syntes jeg det forsterket følelsen av urettferdighet. Flere dommere visste godt hvilke meldinger jeg hadde mottatt, men ingen sa noe da det blåste rundt meg.

Nettavisen har gått gjennom tre ulike chattelogger hvor flere daværende og nåværende aktive toppdommere var medlemmer. Vi har også gått gjennom meldingene og bildene i det 65 sider lange varselet.

Les også: NFF aksepterer bot fra Datatilsynet i Edvartsen-saken

Chatteloggene og dokumentasjonen Nettavisen har sett strekker seg fra august 2013 til juli 2015. Flere av meldingene går direkte på etnisk bakgrunn og vitsing om hudfarge, ulike matretter og typiske innvandrernavn. Enkelte av meldingene er også svært grove og gjengis eller vises ikke i denne saken av presseetiske hensyn.

Edvartsen er selv ved en rekke ganger røff, sleivete og ved noen tilfeller ufin i meldingene han skriver i chattegruppene. Chattegruppene bærer ved flere tilfeller preg av en tøff sjargong hvor det er høyt under taket.

Tidvis er det regelrett drittslenging fra den ene til den andre uten at det der og da ble tatt noe oppgjør. Men Edvartsen mener altså likevel at det er å gå over streken når meldinger går på hudfarge og etnisk bakgrunn.

Edvartsen med stikk mot kollega

Ved ett tilfelle, i august 2014, legger en fortsatt aktiv toppdommer ut et bilde av seg selv med full bunadsdress, inkludert hatt.

Edvartsen kommer da med en sleivete kommentar og spør om dommerkollegaen skal på karneval. Den aktuelle toppdommeren svarer med et bilde av en mann med fullt skjegg og turban og skriver:

«Ser vel strengt tatt bedre ut enn der du kommer fra :D :D :D» (bildet kan ses over).

Ved et annet tilfelle, når det chattes om at Edvartsen skal gå til innkjøp av pulsklokker, poster den samme toppdommeren en skjermdump av en artikkel med tittelen:

«Mohammed det vanligste navnet i Oslo», hvorpå han spør: «E det mulig ??»

En annen toppdommer følger opp med en melding som begynner med tre smileyer av en ape som holder seg foran ansiktet etterfulgt av teksten:

«fy f... åsså lurer folk på hvorfor hvite flytter fra Oslo øst». Meldingen etterfølges av tre smilefjes.

Edvartsen følte seg urettferdig behandlet da han selv ble stemplet som mobber i 2017 og mener han ikke hadde annet valg enn å varsle til forbundet. Dette var midt oppi en svært betent konflikt han stod i med dommersjef Terje Hauge, som endte med at Edvartsen ikke har fått dømme toppfotball igjen og ble avskjediget fra sin sivile jobb i NFF.

Bakgrunn: Dommerstriden: Avslutter Edvartsens toppdommerkontrakt
Bakgrunn: Edvartsen sparket som seksjonssjef
Bakgrunn: Forlik mellom Edvartsen og NFF

- Jeg har vært del av dette

- Hva var hensikten med å komme med varselet til NFF flere år etter at du mottok disse meldingene?

- Årsaken var at det kom noen synkroniserte drittpakker mot meg i media i starten av mai 2017 hvor jeg ble beskyldt for å være en mobber. Det er så langt fra virkeligheten det kan få blitt. Er det noen som har forsøkt å hjelpe de svake, enten det er minoriteter eller mennesker med funksjonsnedsettelser, er det meg. Det var også derfor jeg fikk jobben som seksjonsleder i sin tid, sier Edvartsen.

- Da jeg ble stemplet som mobber valgte jeg å vise min advokat, John Christian Elden, de meldingene jeg selv hadde mottatt av andre dommere.

Les også: Svein-Erik Edvartsen varsler søksmål mot NFF på 7,2 millioner kroner

- Du har jo selv, utvilsomt, vært en del av sjargongen i disse chattene. Hva er din kommentar til det?

- Det har vært en røff sjargong, en garderobesjargong, i dommermiljøet. Jeg har vært en del av denne. Det har jeg aldri lagt skjul på. Men da enkelte av de meldingene jeg hadde sendt ble tatt ut av sin sammenheng og blåst i alle medier følte jeg at det var veldig urettferdig mot meg. Jeg ble stemplet som mobber når andre dommere, som selv hadde bidratt til sjargongen, satt musestille da det stormet i media. Det jeg har mottatt er utvilsomt verre enn det jeg har sendt.

- Har du selv beklaget noen av meldingene du har sendt?

- Ja, det har jeg, flere ganger via alle landets riksmedier. Da Gundersen gråt på TV i 2017, beklaget jeg den meldingen jeg hadde sendt til ham i 2015. Dette gjorde jeg i full offentlighet og direkte til ham, sier Edvartsen.

Les også: Stortingspolitikere rister på hodet etter at NFF brukte millionbeløp på Edvartsen-saken

NFF-topp varslet gjennomgang

9. mai 2017 gikk NFF ut med en pressemelding om at det var inngått et forlik i den betente konflikten mellom Edvartsen og dommersjef Terje Hauge. To dager senere, 11. mai, bekreftet generalsekretær i NFF, Pål Bjerketvedt, til TV 2 at forholdene om mobbing og rasisme skulle kartlegges.

Brevet Elden sendte til NFF gikk direkte til generalsekretær Pål Bjerketvedt. HR-sjef Mette Sørlien, konkurransedirektør Nils Fisketjønn og dommersjef Terje Hauge mottok også brevet om rasismevarselet kort tid senere.

Snart fire år senere er det ikke kommet noen svar fra NFF.

- Meldingene var ikke positive og burde ikke vært sendt. Dette ble tatt opp i brevet til forbundet jeg sendte i mai 2017 hvor de svarte at dette var svært alvorlig og at de skulle behandle det alvorlig og granske saken. De sa også at de skulle komme med en tilbakemelding på et senere tidspunkt. Vi får se hva som kommer ut av dette, det mangler vi hvert fall svar på, sier stjerneadvokaten John Christian Elden til Nettavisen.

- Meldingene bærer preg av rasistiske uttalelser og rasistiske måter å håndtere meldinger på. Jeg synes det har tatt lang tid for NFF å gi en tilbakemelding på granskingen.

Verken Elden eller Edvartsen har purret på NFF for å få svar på varselet, og sier samstemt at det er naturlig at NFF følger opp og kommer med et svar på granskingen de selv varslet.

Nettavisen har i flere runder kontaktet NFF om denne saken. Bjerketvedt, Fisketjønn, Hauge og Sørlien henviser alle til kommunikasjonsdirektøren Gro Tvedt Anderssen.

Nettavisen har også bedt Edvartsen om å oppheve taushetsplikten overfor NFF slik at de kan stå friere til å uttale seg, noe han har gjort. Men dette svaret er det eneste forbundet gir (spørsmålene vi sendte til NFF om rasismevarselet, og som de ikke besvarte, kan du se i faktaboksen under):

«Verdispørsmål på og utenfor banen er arbeid som vi er opptatt av og bruker betydelige ressurser på. Vi følger rutiner for håndtering av varsler om kritikkverdige forhold og nulltoleranse for rasisme er en selvfølge. Men vi ber om forståelse for at vi ikke kan gå inn på enkeltsaker i media.

Heller ikke forhold rundt Svein-Erik Edvartsen. Hans toppdommerkontrakt og ansettelsesforhold ble avsluttet i form av forliksavtaler i 2017 og 2018, som NFF selvsagt er forpliktet av. Partene ble her blant annet enige om at avtalens bakgrunn skal behandles konfidensielt. NFF kan heller ikke kommentere enkeltheter i en personal- og konfliktsak, ikke generelt og særlig ikke flere år etter at konflikten pågikk», skriver kommunikasjonsdirektør Gro Tvedt Anderssen i en mail.

Edvartsen reagerer på svaret fra NFF.

- Nulltoleranse for rasisme har i hvert fall beviselig ikke verken Pål Bjerketvedt, Nils Fisketjønn, Mette Sørlien eller Terje Hauge som mottok varslet om rasisme fra Elden, sier Edvartsen.

Les også: Edvartsen ble overrasket da han leste i media at han var ferdig i NFF

Tvedt Anderssen opplyser om at NFF i 2020 mottok 14 varsler om vold, trusler og diskriminering.

- Så langt i 2021 har vi mottatt tre varsler, hvorav to av varslene gjelder samme sak, skriver hun i en ny mail.

Tvedt Anderssen skriver også at det har vært en økt oppmerksomhet og tydelig forventing til NFF om hvordan de skal behandle varselsaker og negative hendelser i fotballen.

Arbeidet deles inn i tre:

  • Analyse, innsikt og saksbehandling.
  • Forebygging.
  • Prosjekt likeverd og inkludering.

Her kan du lese hele NFFs svar om hvordan de jobber med forebyggende arbeid i organisasjonen.

Toppdommer: - Jeg er på ingen måte rasist

Nettavisen har vært i kontakt med tre av landets fremste dommere på toppnivå som har sendt meldinger med innhold Edvartsen mener er rasisme mot ham.

Alle sier at dette er en konflikt mellom Edvartsen og NFF og at de ikke har forståelse for at media igjen omtaler en konflikt med ham.

Alle tre sier også at de ikke kan huske å ha sendt noen av meldingene og gir uttrykk for at de heller ikke har hørt fra NFF. Nettavisen har forklart hvilke meldinger det er snakk om og angitt tidspunkt for når de ble sendt i chatten.

Én av dem sier til Nettavisen at han skal stå for det han har gjort hvis NFF oppretter sak, men vil ikke gi kommentarer nå. En annen av dommerne vil ikke at noe han sier skal publiseres.

Den tredje dommeren, en av dem som har sendt en grov melding, gir følgende kommentar:

- Jeg er på ingen måte rasist og ønsker ikke å fyre opp under Edvartsens kamp for å svekke sine tidligere dommerkollegaers omdømme og tillit i norsk fotball. Jeg føler ikke behov for å kommentere innholdet ytterligere da jeg mener at det er fullstendig tatt ut av kontekst, sier han til Nettavisen.

Edvartsen mener dommerne som har sendt det han mener er rasistiske meldinger til ham slipper billig unna.

- Dersom de dommerne som har sendt meg disse rasistiske meldingene hevder å ha glemt det, så håper jeg at de kjenner igjen noen av meldingene når de i dag blir gjort kjent for offentligheten. Hvis ikke kan jeg være behjelpelig med å minne dem om dette ved å sende meldingene tilbake til avsenderne.

- Jeg ble hengt ut med navn og bilde i synkroniserte drittpakker da mine meldinger, som etter min oppfatning var langt mindre alvorlig enn det som kommer frem i dag. Jeg synes det er leit at jeg ble hengt ut, mens de dommerne det nå gjelder slipper unna med anonymisering.

- Edvartsen, hvorfor har du ikke tatt dette opp tidligere? Meldingene du reagerer på er mottatt i 2013, 2014 og 2015.

- Det spørsmålet forstår jeg. Delvis skyldes dette at det var en sjargong og jeg holdt bare kjeft. Da jeg ble hengt ut som mobber følte jeg ikke at jeg hadde noe valg. Når jeg ikke har varslet tidligere skyldes også at det har vært vanskelig å ta opp. Dommermiljøet, med den sjargongen vi hadde, var ikke et sted jeg forventet forståelse hvis jeg sa fra.

- Jeg håpet også at dommerkonflikten skulle løse seg slik at jeg kunne fortsette å dømme på toppnivå i 2019, sier han.