*Nettavisen* Nyheter.

Svein Ludvigsen (72) nektet straffskyld da sexmisbruk-saken startet i Nord-Troms tingrett

Tidligere fylkesmann Svein Ludvigsen nektet for å ha utnyttet stillingen sin til å få seksuell omgang med unge enslige asylsøkere da rettssaken startet tirsdag.

11.06.19 09:25

Den tidligere Høyre-toppen og statsråden svarte benektende på dommerens spørsmål om han erkjente skyld etter tiltalen. Tilhørerbenkene bak ham i rettssalen i Nord-Troms tingrett i Tromsø var så å si fullsatte med pressefolk og publikum som ville følge den oppsiktsvekkende straffesaken.

Daværende fylkesmann Svein Ludvigsen (72) i Troms skal ha hatt jevnlig seksuell omgang i en seksårsperiode med en mann som kom hit til landet som asylsøker. Påtalemyndigheten mener Ludvigsen misbrukte stillingen sin til å forlede fornærmede til å tro at han hadde makt og myndighet til å gi og frata oppholdstillatelse og statsborgerskap.

Dette skal ha vært den viktigste grunnen til at den nå 25 år gamle mannen ikke fortalte om det angivelige misbruket. Han var mellom 17 og 24 år i perioden tiltalen omfatter.

– Det er spørsmålet om han har misbrukt tillitsforholdet til dem som anklager ham som er det sentrale og avgjørende i denne saken, sier Ludvigsen forsvarer, advokat Kai Vaag, til NTB.

Nord-Troms tingrett har satt av to og en halv uke til saken. Ludvigsen må akseptere at det er pressefolk og tilhørere i salen under hans forklaring – etter at retten avslo å lukke dørene. Publikum må forlate salen når de fornærmede skal forklare seg, samt når personell med taushetsplikt skal gi retten sine vitneprov.

Pressen har referatforbud fra taushetsbelagte forklaringer, men ikke fra forklaringene til de fornærmede.

Fornærmede gruer seg

Ludvigsen skal ha skaffet seg «ulike former for seksuell omgang» jevnlig mellom 2011 til 2017 med den nå 28 år gamle mannen. De enkelte forholdene skal ha funnet sted en rekke steder – som på Ludvigsens hytte i Andselv, i boligen hans på Sommarøy, i Fylkeshuset i Tromsø og på forskjellige hoteller i Oslo.

– Min klient gruer seg til rettsforhandlingene og har det ikke bra. Hele saken er en enorm påkjenning for ham, sier mannens bistandsadvokat Gunhild Bergan til NTB.

I rundt fire av årene i perioden 2011–2017 var Ludvigsen fylkesmann i Troms. Statsadvokaten mener likevel overmaktsforholdet – Ludvigsens maktposisjon overfor en av de fornærmede – fortsatte også etter at han gikk av som fylkesmann.

– Svein Ludvigsen vil gi retten en åpen og ærlig forklaring om sin relasjon til dem som har anklaget ham. Han tar avstand fra alle anklager og kommer til å svare på alle spørsmål som gjelder seksuelle relasjoner, sier Vaag.

Overleverte statsborgerskap

Tiltalen omfatter ytterligere to fornærmede, unge menn som begge var i Norge som asylsøkere da Ludvigsen skal ha oppsøkt dem. En av dem var en lettere, psykisk utviklingshemmet mann som bodde på Silsand ungdomshjem.

– Han gruer seg veldig, men er glad han slipper å møte for å forklare seg. Et tilrettelagt avhør kommer til å bli spilt av for retten, sier bistandsadvokat Ole Magnus Strømmen.

Den daværende fylkesmannen hadde overlevert statsborgerskap til mannen under en seremoni og skal ha lurt ham til å tro at han kunne gi og frata ham statsborgerskap.

– Vi mener det er en direkte sammenheng mellom dette overmaktsforholdet og den seksuelle omgangen, sa statsadvokat Tor Børge Nordmo til NTB da tiltalebeslutningen ble offentliggjort i november i fjor.

En lengre vitneliste og Ludvigsens samtaler og møter med fornærmede vil stå sentralt i saken, ifølge VG. Saken består i hovedsak av vitneforklaringer, bildebevis, dokumentbevis, tekniske bevis og kommunikasjon mellom Ludvigsen og de fornærmede. Det vil også møte politivitner som skal forklare seg om etterforskningen av saken. Politi og hjelpeapparat skal dessuten forklare seg om kontakten med de fornærmede etter at straffesaken ble et faktum.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag