*Nettavisen* Nyheter.

Sveits-avstemning utfordrer EU

Foto: Ruben Sprich (Reuters/NTB scanpix)

Kvoter på innvandringen fra EU? Om sveitserne svarer ja på det spørsmålet søndag, kan de igjen utfordre forholdet til Unionen.

07.02.14 12:06

Brussel/Oslo (NTB/Nettavisen):- Vi er ikke en del av EU og ønsker ikke å bli det. Vi gjør det svært godt alene, sier Silvia Bär i høyrepopulistiske Sveitsisk Folkeparti (SVP) til avisen Financial Times.

Med 135.000 underskrifter som grunnlag har partiet fått gjennomslag for en folkeavstemning søndag. Sveitserne går til urnene for å ta stilling til om landet skal legge restriksjoner på innvandringen fra EU igjen.

- En suveren stat må kunne bestemme hvor mange innvandrere den tar imot, sier Bär om initiativet kalt «Mot masseinnvandring».

Klikk på bildet for å forstørre.

Fri bevegelse
Sveits er verken medlem av EU eller EØS, men har en rekke avtaler med Brussel som gjør alpelandet til en del av Unionens indre marked. I 1999 gikk landet med på EUs prinsipp om fri bevegelse av arbeidskraft.

Sveits tar imot rundt 70.000 innvandrere i året, og flertallet av dem kommer fra EU.

Innvandringen er betydelig sammenlignet med innbyggertallet på 8 millioner, og SVP mener det har ført med seg stigende boligpriser, fulle skoler, mer kriminalitet og press på stønadsordninger.

- Mange føler det utfordrer identiteten deres, sier professor Georg Lutz ved Universitetet i Lausanne til nyhetsbyrået Reuters.

Trenger arbeidskraft
Sveits har allerede lagt begrensninger på innvandringen fra nyere og fattigere EU-land som Romania og Bulgaria. Om søndagens forslag godkjennes, vil kvotene omfatte høyt utdannet arbeidskraft.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Denis Balibouse

Det er en ressurs mange mener landet er avhengig av.

- Sveits trenger utenlandsk arbeidskraft, har EUs sysselsettingskommissær Laszlo Andor slått fast overfor pressen i Brussel, og EU-lederne stiller seg uforstående til at sveitserne vil utfordre avtalene med Unionen.

- Jeg er ikke fornøyd slik forholdene er, men vi fortsetter diskusjonen med Sveits på en tålmodig og konstruktiv måte, sier Andor.

Fulgt tett
Utfallet av søndagens avstemning vil bli fulgt med argusøyne fra hele Europa. Meningsmålingene har vist flertall imot forslaget, men forskjellen hadde minket i en måling forrige uke.

Sveits og EU har rundt 120 avtaler som regulerer samarbeid og handel, og i nye forhandlinger til våren ønsker EU å presse landet til å godta et enklere avtaleverk enn det nåværende.

Om sveitserne nå velger å bryte prinsippet om fri bevegelse av arbeidskraft, kan Unionen true med å sette til side andre avtaler med dem. Det vil svi for en eksportorientert sveitsisk økonomi.

Europeisk debatt
Det er imidlertid ikke bare sveitserne som diskuterer europeiske borgeres mulighet til å søke jobb hvor som helst, en av bærebjelkene i EU-samarbeidet.

I kjølvannet av store økonomiske problemer de siste årene har innvandring blitt en het potet i flere land. Spesielt med tanke på den store ledigheten flere av eurolandene sliter med.

Også i Storbritannia diskuterer politikerne muligheten for å begrense innvandringen fra andre EU-land. Britene frykter det de kaller velferdsturisme, mens politikere i Tyskland diskuterer det de kaller fattigdomsmigrasjon.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag