Sveits skal begrense innvandring

Foto: THOMAS HODEL

Kan få følger for nordmenn

10.02.14 15:31

Sveitserne har med knapp margin sagt ja til å begrense innvandring fra EU-land. Resultatet kan få konsekvenser for nordmenn.

– Vi vil ta opp med sveitsiske myndigheter hva folkeavstemningen vil kunne få av betydning for norske borgere som vil bo og arbeide i Sveits, sier statsråd for EØS-saker og forholdet til EU, Vidar Helgesen (H) til NTB.

I en folkeavstemning søndag sa sveitserne med knapp margin ja til å legge restriksjoner på innvandring. 50,3 prosent av velgerne støtter det såkalte «Stopp masseinnvandringen»-initiativet, som mener at innvandringen må begrenses gjennom en kvoteordning.

Det er det nasjonalkonservative og fremmedfiendtlige Sveitsisk folkeparti (SVP) som har tatt initiativ til folkeavstemningen.

– Dette er et vendepunkt i vår innvandringspolitikk, sier SVP-leder Toni Brunner til DPA.

Overrasket
Resultatet innebærer at avtalen med EU om fri bevegelse over grensene, en av EUs fire fundamentale friheter, blir undergravet.

– Den sveitsiske regjeringen har nå fått tre år på seg til å reforhandle avtalen, sier Helgesen.

Han peker på at det foreløpig er uklart om det sveitsiske vedtaket også vil omfatte EFTA-avtalen, der Norge og Sveits er medlemmer.

– Det er dette vi nå må finne ut av. Det vil bero på hvordan regjeringen i Sveits håndterer dette videre. Men foreløpig er det mye som er uklart, og som vi må få klarhet i så raskt som mulig, sier han.

Det bor anslagsvis 1.500 nordmenn i Sveits.

Helgesen, som selv har bodd tre år i landet, sier at han personlig ble nokså overrasket over resultatet av folkeavstemningen.

– Sveits er en økonomisk suksesshistorie. Landet har en sterk privat sektor som mange er avhengig av, og som nyter godt av den frie arbeidsinnvandringen. Men her har tydeligvis tradisjonelle og konservative krefter vunnet over de liberale, sier Europa-ministeren, som tror vedtaket kan få store følger for sveitsisk økonomi og næringsliv.

(Saken fortsetter under bildet)

Foto: Ruben Sprich

Konsekvenser
– Det vil bli interessant å se hvilke konsekvenser resultatet vil få for Sveits' forhold til EU, sier han.

Både den sveitsiske regjeringen, store deler av næringslivet, turistsektoren og helsevesenet har gått imot å begrense innvandringen, og har argumentert med at utenlandsk arbeidskraft har bidratt positivt til økonomien.

EU er Sveits' største handelspartner, og regjeringen har understreket betydningen av å opprettholde et godt forhold til EU.

Men EU-kommisjonen varslet allerede søndag kveld at den nå vil revurdere hele sitt forhold til Sveits, ifølge AFP.

Sveits er ikke EU-medlem, men har adgang til EUs indre marked gjennom bilaterale avtaler. De over 120 avtalene er i betydelig grad lenket sammen med såkalte giljotin-klausuler, som innebærer at dersom én avtale sies opp, så ryker automatisk også en rekke av de andre.

Totalt er 23 prosent av Sveits' knappe 8 millioner innbyggere utlendinger. Det årlige innvandringsoverskuddet utgjør cirka 80.000 mennesker.

Intern strid
Italienere utgjør den største gruppen av EU-borgere i landet, mens tyskere kommer på andre plass.

Det er store geografiske forskjeller innad i landet på hvor vennlig stemt sveitserne er mot sine europeiske søsken. Mens de fransktalende i vestlige regioner av landet har stemt imot forslaget om begrensende kvoter for innvandring av EU-borgere, har de tysktalende i den østlige delen av landet støttet det kontroversielle forslaget, skriver DPA. Også i sør, der det er mange italienske dagarbeidere, stemte et stort flertall ja til forslaget. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag