*Nettavisen* Nyheter.

Svelger flere piller

Foto: Scanpix (SCANPIX)

Nordmenn blar opp milliarder av kroner for de reseptpliktige legemidlene.

At nordmenn kaster i seg stadig mer «butikkmedisin» er ingen hemmelighet. Men vi henter også ut stadig mer av de reseptpliktige legemidlene. I samtlige kommuner landet over øker forbruket av legemidler, viser Apotekforeningens bransjestatistikk.

Økning overalt
Totalt har forbruket økt med 2,3 prosent fra første halvår i 2008 til første halvår i år. Oppland øker mest med fire prosent, mens Vestfold har lavest økning med sine 0,7 prosent. Det er for øvrig det eneste fylket med økning under én prosent.

Oslo er fortsatt det fylket med størst forbruk, mens innbyggerne i Sogn og Fjordane ser ut til å ha minst behov for reseptbelagte legemidler. Hovedstadsinnbyggerne bruker nesten fem ganger så mye reseptbelagt medisin som de i vestlandsfylket.

Prisnedgang
Legemiddelindustrien har lenge vært en milliardindustri, og så langt i år har apotekenes samlede omsetning vært på 10,7 milliarder kroner. Av dette er det blitt handlet reseptpliktige legemidler for 6,9 milliarder kroner det første halvåret.

Stadig sykere nordmenn kan i det minste glede seg over at prisene har gått ned mer enn det forbruket har økt, noe som gir en nedgang i omsetningsverdien for apotekene.

– Så vidt Apotekforeningen kjenner til, er dette første gang omsetningsverdien av reseptpliktige legemidler synker, selv om forbruket stiger, sier direktør Kai Finsnes i Norges Apotekforening.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag