RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sven O. skaper svensk børshysteri

Sist oppdatert:
Nettverksselskapet Oriflame Cosmetics og konsernsjef Sven O. Mattsson, har skapt aksjefeber i Sverige. I dag ble selskapet børsnotert, og er nå verdt 12 milliarder kroner
Oriflame er et såkalt MLM-selskap (multi-level marketing), hvor salgsarbeidet gjøres gjennom en pyramide av representanter som verver nye representanter under seg.

Slike selskaper møtes ofte med kritikk for i større grad å bære preg av pyramidespill enn reelle salgsorganisasjoner, men Oriflame er i motsetning til mange andre aktører en betydelig bedrift, med en omsetning på 5,9 milliarder svenske kroner i fjor. En betydelig del av omsetningen er i Øst-Europa og Russland.

Likevel har selskapet vært mye diskutert blant svenske investorer, i forkant av at det ble notert på Stockholmsbørsen i dag.

Men mottagelsen ble uansett stormende. I et salg før noteringen ble kursen satt til 190 svenske kroner pr. aksje, noe som verdsetter hele selskapet til drøyt 11 milliarder svenske kroner.

Nå på formiddagen er kursen allerede steget med nesten 10 prosent, slik at verdien er nær 13 milliarder svenske kroner, eller nesten 12 milliarder norske kroner.

Investeringsselskapet Industri Kapital, som i Norge kanskje er mest kjent for å ha kjøpt opp Dyno, er storeier i Oriflame, og har solgt aksjer for 2,4 milliarder svenske kroner i forkant av noteringen.

Industri Kapitals rolle har nok i stor grad bidratt til å gi Oriflame et godkjent-stempel blant svenske investorer. Rundt 7000 svensker har tegnet aksjer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere