Gå til sidens hovedinnhold

Svensk 11-åring fikk «long-covid»: - Nå dør jeg, mamma!

- Det var ikke lett å håndtere, sier moren om sønnen som ble alvorlig syk etter covid-19.

Flere tilfeller av barn som blir alvorlig syke i etterkant av covid-19-sykdom får oppmerksomhet i Sverige. Overfor SVT fredag forteller Anne-Lie Karlsson om den 11 år gamle sønnen Mio, som først syntes å ha fått en lettere forkjølelse og to måneder senere ble dødssyk.

Gutten hadde fått den uvanlige og livstruende sykdommen MIS-C, også kalt «long-covid».

Moren og samboeren ble først smittet av covid-19 i november i fjor. To måneder senere fikk sønnen plutselige brekninger og 40 i feber. Da tok moren ham med til akutten. Han ble lagt inn på barneintensiven med svært høy puls. Dagen etter ble han dårligere. Prøvene viste at han hadde antistoffer mot covid-19 i kroppen og altså hadde gjennomgått virussykdommen.

- Han sa flere ganger, «Nå dør jeg, mamma!». Det var ikke lett å håndtere, forteller moren overfor SVT.

I dag har gutten det ganske bra, ifølge moren. Han er på bedringens vei.

Les også

Korona-senskader hos barn uroer helsetopp: - Vi trenger mer forskning

Få kjente tilfeller i Norge

I Sverige har rundt 100 barn blitt innlagt med denne tilstanden og cirka 30 er blitt behandlet på intensivavdeling. Disse ettervirkningene er også kjent i Norge, selv om antallet påviste tilfeller her er lavere. I juni i fjor var det fem kjente tilfeller i Norge.

- Ettervirkninger av covid-19 hos barn knytter seg til ulike sykdomstilstander. Noen svært få barn rammes av en betennelsesreaksjon (Multisystem Inflammatory Syndrom in Children – MIS-C) som kan medføre behov for innleggelse i sykehus, uttalte assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til Nettavisen tidligere denne uken.

- Trenger mer forskning

- Noe flere barn og unge voksne ser ut til å rammes av tilstanden «long-covid» som preges av vedvarende symptomer fra ulike organsystemer i kroppen, blant annet vedvarende nedsatt smaks- og luktesans, slapphet, brystsmerter, tungpustethet og liknende. Kunnskapen om dette er svært mangelfull og vi trenger mer forskning både i Norge og andre land for å kartlegge omfanget av slike helseplager, fastslår Nakstad.