Gå til sidens hovedinnhold

Svensk asyl-gründer arrangerte stor 18-årsfest for sønnen midt under koronapandemien

Jan Emanuell Johansson har tjent seg rik på unge asylsøkere. Da sønnen ble 18, droppet han koronatiltak og arrangerte fest med høy champagneføring.

Se videoen som skaper furore under:

Den svenske kjendisen Jan Emanuell Johansson fremstiller seg gjerne med en overdådig livsstil. Så også når han bryter svenske myndigheters anbefalinger for å begrense koronasmitte i samfunnet.

En video fra sønnens fest ble lagt ut på sosiale medier, og den har skapt kraftig kritikk mot Johansson på sosiale medier. Kritikerne mener han burde ha avstått fra å holde fest når myndighetene anbefaler sosial avstand og å ikke samles i større grupper.

Fra fredag: Over 10.000 døde av koronavirus i Sverige: Forventer økning

- Jeg har tillatt å ha fest med flere mennesker enn myndighetene anbefaler. Som voksen er det 100 prosent opp til meg, sier Johansson til Expressen. Sønnen hadde 25 gjester på festen. I tillegg var det leid inn personale til å servere. Festen fant sted i Johanssons leilighet.

- Jeg er ikke et forbilde

Johansson sier at han synes svenske myndigheters tiltak for å hindre smittespredning er bra, men at han ikke trenger å følge dem.

- Hvis jeg var minister og skulle sagt hva andre skal gjøre, da må jeg også tenke på å være et forbilde. Men jeg er ikke det. Jeg er en vanlig forelder som gjør så godt jeg kan. Kanskje er det slik at man elsker sine barn litt for mye, og alltid vil dem vel, sier han til Aftonbladet.

Les også: Sveriges forsvarsminister dro på privat utenlandsreise tross reiseråd

- 18-årsdagen er en stor greie for et ungt menneske. Da sønnen min fylte 17 år var vi opp mot 140 personer. Nå var vi cirka 25 av hans nærmeste venner, sier Johansson til Expressen.

- Jeg vil ikke rettferdiggjøre at jeg ikke fulgte anbefalingene, men dette er mennesker som omgåes hele tiden, både på skolen og i fritiden, like mye som før pandemien, sier han og argumenterer også med at ungdommene trolig hadde holdt fest uansett om han hadde arrangert eller ikke, sier han.

Les mer om Johansson under vår uhøytidelige spørreundersøkelse

Socialdemokrat og asyl-gründer

46 år gamle Johansson ble landskjent i Sverige da han vant dokusåpe-konkurransen Expedition: Robinson i 2001. I 2002 ble han valgt inn i Riksdagen for Socialdemokraterna. Der satt han i komiteen Socialutskottet, som cirka tilsvarer Stortingets helse- og omsorgskomité.

I 2009 forlot han politikken til fordel for private virksomheter. Siden den gang har han tjent seg rik på eiendom og flere selskaper som driver tjenesteyting til det offentlig innen helse- og omsorg.

I 2015 skrev Nettavisen om hans selskap Hoppetgruppen, som plasserte enslige asylsøkere hos familier. Hvert barn kostet svenske skattebetalere 60.000 kroner i måneden. Selskapet tok 30.000 kroner i måneden for å finne og konsultere familier som tok inn asylbarn.

Les egen sak: Jan tjener millioner på flyktningbarn

Administrerende direktør Tor Brekke i norske Hero forklarte da til Nettavisen at den store asylstrømmen til Sverige, gjorde at myndighetene ikke klarte å kvalitetssikre leverandørene godt nok, og at noen utnyttet dette til å tjene seg rike på asylstrømmen.