RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Svensk avis: - Frp er fascister

VISBY, SVERIGE 20140701. Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson.
VISBY, SVERIGE 20140701. Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson. Foto: Henrik Montgomery / Tt (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Fremskrittspartiet stemples som fascister etter at Sverigedemokraterna gjorde et brakvalg.

Sverigedemokraterna gjorde et brakvalg i Sverige med en oppslutning på 13 prosent. Dermed er de landets tredje største parti. Men ingen av de andre partiene ønsker å samarbeide med dem.

Lederskribent i Aftonbladet, Anders Linberg, skriver at det er på tide at Sverige tar et oppgjør med fascismen, og at Moderaterna må tviholde på «branngaten» som Fredrik Reinfeldt har dratt opp mot Sverigedemokraterna. Videre skriver Linberg at Frp er et fascistisk parti.

«Hver gang fascistiske partier har fått virkelig makt, fra 1930-tallets nazister til Fremskrittspartiet i dagens Norge, har det skjedd gjennom samarbeid med konservative partier,» skriver Lindberg.

«Det ville vært ødeleggende om svenske høyre beveger seg i retning mot den danske og norske, og myker opp synet på samarbeidet med Sverigedemokraterna,» fortsetter han.

Blå politikk?
Sverige havnet i en enestående parlamentarisk situasjon hvor Socialdemokraterna og deres tradisjonelle samarbeidspartnere Miljöpartiet og Vänsterpartiet ikke får flertall i Riksdagen.


Ekspert i nordiske forhold, Lars Hovbakke Sørensen, har uttalt til danske Berlingske at dette kan tvinge en rødgrønn regjering, med påtroppende statsminister Stefan Löfveni spissen, til å føre blå politikk.

- Den parlamentariske situasjonen i Sverige er at Sverigedemokraterna er så store at ingen av blokkene har flertall. Man kan si at de (De rødgrønne) må samarbeide med ett av sentrumspartiene eller de borgerlige partiene fordi de ikke har flertall alene, sier ekspert i nordiske forhold og lektor i historie ved Københavns Universitet, Lars Hovbakke Sørensen, til Nettavisen.

Socialdemokraternes Stefan Löfven åpner for samarbeid med andre borgerlige partier.

- Man kan si at Sverige får en sosialdemokratisk regjering og statsminister, men det kan bety en blå poltikk om de ikke lykkes med regjeringsforhandlingene. Centerpartiet og Folkpartiet har en klar borgerlig profil, og det betyr at Löfven må tilby dem veldig mye. Jeg tror ikke nødvendigvis at Centerpartiet og Folkpartiet kommer inn i regjering, men at det blir en form for samarbeid, noe i retning som Venstre og KrF har med regjeringen i Norge, sier Hovbakke Sørensen.

- De rødgrønne blir nødt til å samarbeide med de borgerlige partiene fordi de ikke vil samarbeide med Sverigedemokraterna.

Skattelettelser
Hovbakke Sørensenmener Löfven vil måtte inngå et kompromiss på bekostning av egen politikk for å samarbeide med ett av de borgerlige partiene.

- Den borgerlige regjeringen har innført mye skattelettelser og privatisering. Dette vil gjerne Socialdemokraterna avvikle, men kan ikke gjøre det i så stort omfang som de gjerne vil, fordi de må samarbeide med noen av de borgerlige partiene som går inn for privatisering og skattelettelse, sier han.

Hovbakke Sørensen sier at Socialdemokraterne og Centerpartiet kan enes om en rekke ting innenfor velferdspolitikken, mens Folkpartiet kan enes med Miljöpartiet innenfor miljøpolitiske områder.

Fredrik Reinfeldt må gi seg etter åtte år som statsminister.

- Reinfeldt var lyseblå
Korrespondent i Svenska Dagbladet, Björn Lindahl, sier at Löfven ikke nødvendigvis trenger å svelge så mange kameler.

- Det er ikke så vanskelig for Löfven å fortsette mye av den politikken som er ført allerede. Sverige har hatt mange skattelettelser, men som har gått til lavtlønte arbeidere. Reinfeldt har ført Moderaterna mot midten, så det er en veldig lyseblå politikk som er blitt ført, sier Lindahl til Nettavisen.

- Jeg tror ikke at Folkpartiet og Centerpartiet kommer i noen regjering eller vil samarbeide tett med de rødgrønne, sier Lindahl.

Men han legger ikke skjul på at Löfven har en svært krevende jobb foran seg.

- Löfven må få statsbudsjettet på plass i november, og i desember er det avstemning. Hvis man ikke får gjennom statsbudsjettet, så fortsetter ikke Löfven.

- Og da blir det spørsmål om hvem som blunker først. Det er mye som kan påvirke her. Det kan oppstå en situasjon mellom Russland og Ukraina hvor en regjeringskrise i Sverige vil kunne sees på som farlig.

Fredrik Reinfeldt kunngjorde etter valgnederlaget at han trekker seg som partileder.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere