I juni rapporterte FNs høykommissær for flyktninger UNHCR at det var snakk om en seksdobling av flyktninger på vi til Europa. Snaut to måneder senere velger migrationsverket likevel å senke prognosene for hvor mange som trolig ville komme til Sverige i 2015: fra 90.000 til 74.000. Fasiten skulle bli 163.000. Det skriver Aftenposten fredag.

Allerede i midten av juni slår den første svenske kommunen, Strömsund, alarm i en intern rapport til sentrale myndigheter. I de påfølgende ukene følger mange andre kommuner etter. I starten av september setter fylkesstyret i Skåne krisestab. Flere fylker følger etter.

Politiet rapporterer til regjeringen at den har mistet kontrollen, og det samme kommer frem i en intern rapport som Svenska Dagbladet får tak i, skriver Aftenposten.

Til tross for at alarmklokkene ringer over hele landet og interne krisemeldinger hoper seg opp i innboksen til regjeringen, er tonen en helt annen utad fra svenske myndigheter. Budskapet er at Sverige ikke har noen problemer med å ta imot de nye menneskene. 6. september 2015 holder statsminister Stefan Löfven tale for 15.000 mennesker i Stockholm under parolen «Refugees welcome»

24. november snur svenske myndigheter helt om. En gråtkvalt statsminister Löfven annonserer at Sverige innfører grensekontroll for første gang siden 1994. Asylpolitikken blir kraftig strammet inn. Sverige klarer ikke mer, sier Löfven.