Svensk forsker: - Radikale krefter i Kievs gater

Kiev (NTB-TT): Demonstrantene som slåss i Kievs gater, er mye mer radikale enn opposisjonen, mener svenske forsker. Han mener den videre utviklingen vil bli vanskelig å kontrollere.

- Gaten er mye mer radikal enn opposisjonen. Noe er i bevegelse som er vanskelig å kontrollere. Utviklingen følger nå sine egne lover og regler, sier Jakob Hedenskog, forsker ved Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) til nyhetsbyrået TT.

Han er overrasket over det plutselige og raske sceneskiftet i Kiev. Amnestiet som myndighetene tidligere lovet, bidro til å roe ned protestene, og for å skape tillit forlot demonstrantene okkuperte bygninger. Dessuten har Russland hatt et ønske om å stabilisere situasjonen i Ukraina under OL i Sotsji, ifølge Hedenskog.

- Det er vanskelig å si hva som utløste dette. Det kan ha begynt med en mindre hendelse som vokste, sier forskeren.

Hedenskog tror ikke ukrainske myndigheter vil sette inn hæren ettersom den i stor grad består av vernepliktige, som man frykter kan komme til å desertere.

Derimot kan innenriksdepartementets fryktede opprørsstyre, Berkut, De gylne ørnene, være beredt til å rykke ut, tror Hedenskog. (©NTB) (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.