Angelicas sønn, Leo, spiller det populære onlinespillet Fortnite, akkurat som mange andre barn og ungdom. Selv har han blitt såpass dyktig, og kommet så langt, at han har blitt med i en såkalt «klan».

- Man får være med i en «klan» om man er god nok, og da får man spille med andre gode. Det har sønnen min fått til, noe han synes er veldig gøy, forteller hun til Aftonbladet, som først omtalte saken.

Men på fredag da Leo skulle logge inn på kontoen sin, kom han plutselig ikke inn -den hadde nemlig blitt hacket. Via Playstation support fikk han vite at noen hadde endret både passordet og emailen som var koblet til kontoen. Dermed var det umulig for Leo å be om et nytt passord.

Senere på kvelden tok hackerne så kontakt med Leo på hans Instagram-konto, hvor han har samme brukernavn som på Fortnite.

Krevde nakenbilder

Der var beskjeden klar; for å få tilbake kontoen måtte han sende bilder av kroppen sin tilbake.

- Han fikk vite at de kom til å slette kontoen hans om han ikke gjorde det, noe som er katastrofe for en snart 14-år gammel gutt, forteller Angelica.

Leo, som forstod at han ikke skulle sende bilder, tryglet om å få kontoen tilbake, men hackeren fortsette å presse han for nakenbilder. Da Leo valgte å slutte å svare, krevde hackeren i stedet penger for at kontoen ikke skulle bli slettet.

Via telefon forklarte gutten til sin bortreiste mor hva som hadde hendt. Moren forteller til avisen at sønnen ringte henne og strigråt.

- Han ringte og strigråt. Han har aldri blitt truet før og vet jo ikke hvor alvorlig det her er. Han kjente seg veldig utrygg og syntes det var ubehagelig. Jeg fikk en utrolig følelse av ubehag. Jeg kjente meg maktesløs som ikke kunne være der og trøste, sier hun.

- En regelrett trussel

Om kontoen til Leo slettes vil det være snakk om penger tapt, da 13-åringen har betalt penger for enkelte kosmetiske tillegg til spillet. Men det som er mest ubehagelig ifølge Angelica er at noen presser sønnen for nakenbilder.

Nå skal moren politianmelde hendelsen. Kriminell kommisjonær på det nasjonale IT-kriminalitetsenteret, Jan Olsson, har selv aldri hørt om liknende hendelser.

- Dette er en regelrett trussel, så jeg synes det er rart, forteller han til Aftonbladet.

Ifølge han er dette definitivt utpressing, men det grenser også til «grooming» - som innebærer at noen tar kontakt med barn under 16 år med planer om å utnytte dem seksuelt. En person som forsøker å lure til seg for eksempel nakenbilder fra et barn, og lykkes, kan få offeret til å gjøre flere ting.

Han mener Leo reagerte helt rett som fortalte sine foreldre og synes at voksne bør ha en dialog med barn om hva som skjer på internett.

- Vi voksne må introdusere internettverdenen for barna i et tidlig stadium. Man må fortelle at dette kan være tilfelle - og hvis noe lignende skjer, må barnet kunne komme til en umiddelbart, advarer han.