*Nettavisen* Nyheter.

Svensk isklatrer omkom etter ras

Foto: Norske redningshunder (NTB scanpix)

Hemsedal (NTB): En svensk mann (32) som ble tatt av et ras i Hemsedal torsdag morgen, døde av skadene, opplyser Ullevål sykehus.

03.01.13 20:52

Mannen lå rundt to timer under snømassene og ble funnet sterkt nedkjølt og kritisk skadd torsdag formiddag. Mannen ble fraktet til Ullevål sykehus i Oslo, men livet sto ikke til å redde, meldte sykehuset torsdag kveld.

32-åringen var med i et klatrelag på tre svensker, som skulle isklatre på sørveggen av Skogshorn i Hemsedal, som er et populært klatrested både sommer og vinter.

De to andre kom fysisk uskadd fra hendelsen.

Vind og mildvær
Lokale klatrere varsler om stor skredfare i Hemsedal denne uken.

– Det blåser mye og det er mildvær, så skredfaren er stor. Det har vært flere ulykker og tilfeller den siste uka, og det er flere steder i fjellet man bør holde seg unna, forteller daglig leder i Hemsedal Fjellsport, Rune Abrahamsen, til NTB.

Han forteller at fjellsiden hvor ulykken skjedde er bratt og høy og forholdsvis krevende å klatre.

– Jeg ville ikke ha klatret der slik som været er nå, sier Abrahamsen.

Fjellet rager på det høyeste 1.728 meter over havet og 700-800 meter over vidda i øst og sør.

Stort skred
Skredet torsdag var ifølge politiet 50 meter bredt og 200 meter langt. Under redningsaksjonen ble politihelikopteret sendt til Hemsedal for å gjøre søk med varmesøkende kamera sammen med Norsk Luftambulanse.

Hovedredningssentralen, sju hundeekvipasjer fra Norske Redningshunder, Røde Kors, personer fra den lokale skredgruppa, samt tre snøscooterførere deltok også i søket.

Sikkerhetsleder Stein Tronstad i Norges Klatreforbund sier mye tyder på at klatrerne ikke hadde begynt på klatringen opp veggen, da is- og snømassene kom brasende.

– Det virker som om de ikke hadde begynt selve klatringen, men var på vei opp for å starte, sier Tronstad til NTB. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.