RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Svensk isklatrer omkom etter ras

Foto: Norske redningshunder (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Hemsedal (NTB): En svensk mann (32) som ble tatt av et ras i Hemsedal torsdag morgen, døde av skadene, opplyser Ullevål sykehus.

Mannen lå rundt to timer under snømassene og ble funnet sterkt nedkjølt og kritisk skadd torsdag formiddag. Mannen ble fraktet til Ullevål sykehus i Oslo, men livet sto ikke til å redde, meldte sykehuset torsdag kveld.

32-åringen var med i et klatrelag på tre svensker, som skulle isklatre på sørveggen av Skogshorn i Hemsedal, som er et populært klatrested både sommer og vinter.

De to andre kom fysisk uskadd fra hendelsen.

Vind og mildvær
Lokale klatrere varsler om stor skredfare i Hemsedal denne uken.

– Det blåser mye og det er mildvær, så skredfaren er stor. Det har vært flere ulykker og tilfeller den siste uka, og det er flere steder i fjellet man bør holde seg unna, forteller daglig leder i Hemsedal Fjellsport, Rune Abrahamsen, til NTB.

Han forteller at fjellsiden hvor ulykken skjedde er bratt og høy og forholdsvis krevende å klatre.

– Jeg ville ikke ha klatret der slik som været er nå, sier Abrahamsen.

Fjellet rager på det høyeste 1.728 meter over havet og 700-800 meter over vidda i øst og sør.

Stort skred
Skredet torsdag var ifølge politiet 50 meter bredt og 200 meter langt. Under redningsaksjonen ble politihelikopteret sendt til Hemsedal for å gjøre søk med varmesøkende kamera sammen med Norsk Luftambulanse.

Hovedredningssentralen, sju hundeekvipasjer fra Norske Redningshunder, Røde Kors, personer fra den lokale skredgruppa, samt tre snøscooterførere deltok også i søket.

Sikkerhetsleder Stein Tronstad i Norges Klatreforbund sier mye tyder på at klatrerne ikke hadde begynt på klatringen opp veggen, da is- og snømassene kom brasende.

– Det virker som om de ikke hadde begynt selve klatringen, men var på vei opp for å starte, sier Tronstad til NTB. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere