Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Svensk lagmannsrett sidestiller nettovergrep med voldtekt

Svea hovrätt (Svea lagmannsrett) er den største av de seks ankerettene i Sverige og har sitt sete i Wrangelska palatset på Riddarholmen i Stockholm.
Svea hovrätt (Svea lagmannsrett) er den største av de seks ankerettene i Sverige og har sitt sete i Wrangelska palatset på Riddarholmen i Stockholm. Foto: Jonnie Nord (Wikipedia)
En svensk lagmannsrett har konstatert at nettovergrep kan sidestilles med voldtekt og har dømt en 41 år gammel mann for voldtekt i 20 nettovergrepsaker.

Dommen falt i Svea lagmannsrett i Sverige.

Mannen ble i november dømt i tingretten for voldtekt i fem av overgrepssakene. Det var en unik dom i svensk sammenheng, da ingen tidligere hadde blitt dømt for voldtekt når overgrepene har skjedd over nett.

Men lagmannsretten mener han må dømmes i langt flere av tilfellene. Mannens forsvarer, Kronje Samuelsson, sier de vil ta saken videre til høyesterett fordi forskjellene i dommene fra tingretten og lagmannsretten er så store.

41-åringen har via ulike chatteprogrammer på nettet fått nærmere 30 jenter i utlandet til å begå grove seksuelle overgrep mot seg selv, mens han så på. Ofrene har blant annet blitt tvunget til å utføre seksuelle handlinger både på seg og andre barn. Enkelte av overgrepene inkluderer penetrering, noe som har vært avgjørende for dommen i lagmannsretten.

– Har det vært fremmedlegemer som har blitt ført inn i kroppen har det vært en avgjørende grunn til å sidestille handlingen med samleie, sier Kerstin Elserth, dommer i lagmannsretten.

Lagmannsretten mener mannen skal straffes med ti års fengsel.

Aktor i saken, Annika Wennerström, har ikke tatt stilling til anken fra 41-åringen, men ser gjerne at saken kommer opp i den svenske høyesterettsdomstolen.

– Det er viktig å få prøvet saken fullt ut, for da kan den virkelig få gjennomslag. En dom fra lagmannsretten har jo ikke like stor presedens, sier hun.

Pushvarsel! Få nyhetene kjapt og gratis på iPhone her

Pushvarsel! Få nyhetene kjapt og gratis på Android-telefon her

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!