*Nettavisen* Nyheter.

Svensk lavtrykk tar tropeheten

Et mindre lavtrykk på ca 1015 hectoPascal like nord for den svenske innsjøen Vänern har endret værmønsteret over Sør- og Midt-Norge.

13.08.03 14:39

Derfor ble det mandag ikke høyere maks-temperaturer enn 27,7 grader i Høland i Akershus mot 33,1 grader på Nesbyen søndag. Fortsatt ligger et omfattende høytrykksområde på godt over 1020 hPa fra Norskehavet til De britiske øyer. Høytrykksområdet svekkes både over Nordsjøen og Norskehavet og gir for noe mer usikkert vær både på Østlandet, Sørlandet og Vestlandet resten av dagen i dag og i morgen.

Høye skyer

Selv om det er skyet vær mange steder østafjells, er det rikelig med sol gjennom de høye fjær- og slørskyene.

Klokken 11 i formiddag var det varmest både omkring Kristiansand S. og hovedstaden. Kjevik hadde 24,7 grader og Blindern 24,0 grader, og i skrivende stund en time senere er det heller ikke så verst her på familiens landsted på Eigebrekk i Mandal, 23.6 grader, mens maksimum allerede har vært 24,5 grader.

Med andre ord: Det ligger an til å være en veldig bra august-dag også i dag ligger det an til.

Europa-rundturen

Oslo er allerede nevnt med sine 24 grader og ligger sånn «midt på treet» når det gjelder formiddagens august-varme på Kontinentet.

Etter våre forhold er det lite sommerlig på Grønland og Island med 7 og 11 grader i Nuuk og Reykjavik. Moskva har 17 og overskyet, Helsingfors 18 og skyet, Warszawa 19 og skyet, London 22 og skyet og sikkert avkjølende etter varmerekorden søndag og 34 grader i maksimum i går, Stockholm 23, Budapest og Wien 24 og lettskyet, Praha 25 og lettskyet, Bratislava 26 og lettskyet, Berlin 27 og lettskyet, Madrid 30 og klarvær, Roma og Lisboa 31 og klarvær, Aten 32 og klarvær, mens Paris er varmest med 33 og lettskyet.

Gårsdagens varmeste

Paris nådde 40 grader i går som den varmeste av de europeiske hovedstedene, mens London ga seg på 34 og Roma på 33.

Her hjemme var det varmest i Høland på Fosser med 27,7 grader i maks-temperatur, etter hva Meteorologisk institutt har lagt ut på nettet. Nelaug og Kongsberg var tidelen oppunder, Gardermoen markerte seg med 27,0, Gvarv 26,9, både Dønski i Bærum og Magnor i Sør-Hedmark og Melsomvik i Vestfold alle 26,8, Lyngør og Eik-Hove 26,7, Byglandsfjord 26,6, Sarpsborg 26,5, Asker 26,4 og Blindern 26,0 grader.

Også andre steder både på Østlandet og Sørlandet kunne føre en ny høysommerdag inn i statistikkene for den augustmåneden som kan bli tidenes varmeste.

Varmest i Nord-Norge i går var det i Sihcajávri med 23,1 grader, faktisk varmere enn det var i Bergen (22,7 grader), mens det varmeste i Midt-Norge var så vidt over 20 grader.

Tropenatt på Færder

Færder Fyr i ytre Oslofjorden var eneste stedet langs kysten som i natt opplevde tropenatt. Minimumstemnpoeraturen ble 20,4 grader, mens f.eks. Lindesnes og Jomfruland var 1,0 og 1,3 grader unna.

Det kaldeste i natt var 2,6 grader på Cuovddatmohkki på Finnmarksvidda, med 6,5 på Finse og 7,5 i Sihcajávri som de nest kaldeste. Nede på bakken kan det godt ha vært frost i og med at det ikke sjelden blir fem-seks grader kaldere helt nede ved bakken enn i de cirka to meters høyde som lufttemperaturene måles i.

Kaldfront, eller ikke...

Både statsmeteorologene på Blindern og meteorologene ved Storm i Bergen meldte at en kaldfront i Norskehavet ville komme inn fra vest og gi en del nedbør.

Nedbør kom det, enkelte steder «i bøtter og spann», ikke minst i de normalt virkelig tørre strøkene østafjells. Lesjaskog fikk hele 25,7 mm mellom åtte i går morges og åtte på kvelden. Det er nøyaktig 61,1 prosent av hele den normale august-nedbøren på Lesjaskog.

Men var det en kaldfront og ikke en okklusjon (en sammen klappet front) som kom inn? I dag er det jo faktisk litt varmere enn det var før fronten kom inn og passerte!

Ellers fra nedbørstatistikken siste døgn fra Meteorologisk institutt ble det mest på Lesjaskog med i alt 29,6 mm, 24,7 mm i Selbu, 21,0 mm på Berkåk, 20,9 mm på Røros, 18,1 mm på Oppdal, 16,1 mm i Meråker og 15,9 mm i Modalen i Nordhordland.

Sørlandshilsen på en deilig tirsdag fra

Bernt Lie

berntlie@spray.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.