STOCKHOLM/OSLO (Nettavisen): På kort varsel avlyste Sveriges migrasjonsonsminister og visejustisminister Heléne Fritzon (Socialdemokraterna) sitt planlagte møte med innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp).

De to skulle etter planen møtes i Stockholm klokken 14 tirsdag.

Les også: Derfor avlyste svensk minister møtet med Listhaug

- Nå er jeg i Sverige. Klar for en spennende dag. Den svenske ministeren avlyste møtet. Jeg gleder meg uansett til å møte politiet og ikke minst se Rinkeby, som er et av de mest utsatte områdene i Sverige. Skulle vi tatt imot like mange som Sverige i 2015 og 2016 ville det kostet Norge over 200 mrd. over seks år. Vi må ikke la det bli svenske tilstander i Norge, skriver Listhaug på sin Facebook-side.

Dette sa Listhaug da hun møtte pressen i Stockholm:

Hun satt på flyet til den svenske hovedstaden da hun fikk beskjeden.

- Vi fikk beskjed da vi satt på flyet om at den svenske migrasjonsministeren avlyser av «uforutsette grunner». Men Listhaug har sitt program og akter å gjennomføre det som planlagt, sier kommunikasjonsrådgiver Raheela Chaudhry til Nettavisen.

Les også: Tidligere Frp-politiker: - Listhaug skaper motsetninger, hat og frykt

Litt endrede planer

Listhaug er tirsdag på besøk i den belastede Stockholms-bydelen Rinkeby.

Målet med turen er å lære av bydelens erfaringer med å ta imot flyktninger og asylsøkere.

- Migrasjonsminister Helén Fritzon har nettopp avlyst møtet som var satt opp i ettermiddag, det betyr bare at vi prøver å få til et lenger opphold i Rinkeby, sier rådgiver for Sylvi Listhaug (Frp) Espen Teigen til Nettavisen.

I Listhaugs opprinnelige plan for Sverige-oppholdet var det satt opp et møte med Sveriges migrasjonsminister fra klokka 14.00 - 14.45.

Deretter var planen å reise videre til Rinkeby.

Les også: KrF «lyser ut» jobben som Listhaug-erstatter

- Spørsmål om politiet kan bli med tidligere

Det er ikke helt avklart om Listhaug og følget får brukt den ekstra tiden i Rinkeby.

- Det kommer an på om vi får politiet med oss. Det er et spørsmål om de kan være med tidligere for å ivareta sikkerheten, sier en travel Teigen til Nettavisen.

Han opplyser også at Listhaug og følget er ankommet Stockholm og at de er på vei til Polishuset, hvor de skal møte rikspolischef Dan Eliasson.

Møtet med politiets riksenhet er satt opp fra 10.00 - 12.00. På møtet skal det blant annet presenteres rapporter om de utsatte områdene i Stockholm om omegn.

Les også: Forfatter fulgte politiet på Stovner i ett år – fant ingen «svenske tilstander»

Nettavisen har gjentatte ganger forsøkt å komme i kontakt med presseenheten til Fritzon via telefon, sms og e-post. Men ingen av pressesekretærene svarer på henvendelsene om hvorfor hun avlyste møtet med Listhaug.

- Naiv og snillistisk politikk

Listhaug har tidligere omtalt tilstandene i svenske innvandringsbydeler og sagt at den er et resultat av en naiv og snillistisk politikk.

- Sverige har tatt imot mange flere flyktninger og asylsøkere enn Norge. Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug er opptatt av å lære av svenskene. Derfor skal hun besøke politiet i Stockholm og bydelen Rinkeby, en bydel med høy andel innvandrere og høy arbeidsledighet, skrev departementet i en kunngjøring før besøket.

Les også: Sylvi Listhaug er på besøk i Rinkeby

Les også: Listhaugs «svenske tilstander» populært på ytterste høyrefløy