Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Svensk partitopp går av

Foto: Söderström, Patrick (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Håkan Juholt går av som leder for de svenske Socialdemokraterna.

- Jeg avslutter oppdraget som leder for Socialdemokraterna med umiddelbar virkning, sa Juholt på en pressekonferanse lørdag ettermiddag.

Partilederen har vært under sterkt press fra partiets sentralstyre om å gå. Til slutt skal Juholt ha gått med på å gå av mot at sentralstyret først erklærte at det fortsatt hadde tillit til ham. Den tillitserklæringen kom sentralstyret med etter at fredagens krisemøte var over.

På kjøpesenter
- Jeg vil ikke stå i veien for den nye starten som både sosialdemokratiet og Sverige trenger, sa Juholt under en kort presseseanse i et kjøpesenter i hjembyen Oskarshamn.

Han innledet sin tale med å understreke sin dype tilhørighet til partiet.

- Jeg er født sosialdemokrat og jeg kommer til å dø som sosialdemokrat, sa han.

Juholt påpekte at han ikke selv søkte jobben som partileder, men at han ble spurt av valgkomiteen om å ta oppdraget.

- Fra første dag kjente jeg en sterk, ekte støtte fra sosialdemokrater fra hele landet. Partiet trengte og fikk en ny start, sa han.

Ingen redningsmann
Juholt overtok som partileder i 2011, etter at Mona Sahlin gikk på et nederlag i valget i Sverige året før. Han har imidlertid ikke klart å bli noen redningsmann for partiet og løfte det opp igjen til gamle høyder på meningsmålingene.

- Jeg opplever en sterk intern støtte, men kjenner at Socialdemokraterna har mistet betydelig støtte utenfor partiet, sa Juholt, som innrømmet å ha gjort feil.

Partiet starter nå arbeidet med å finne en ny partileder. Ifølge lederskribent Peter Wolodarski i Dagens Nyheter kan partisekretær Carin Jämtin få jobben fram til partiet skal ha sitt ordinære årsmøte i 2013.

- Det viktige for sosialdemokratene nå er at de slutter opp rundt en ny leder og slutter med denne interne krypskytingen, mener Wolodarski.

(©NTB)

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!