RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Svensk politi: - Pedofile leter etter småjenter på dataspillet Minecraft

Minecraft er et av de mest populære spillene på markedet nå, og går ut på at man skal bygge og rive ned konstruksjoner av kuber i en 3D-verden.
Minecraft er et av de mest populære spillene på markedet nå, og går ut på at man skal bygge og rive ned konstruksjoner av kuber i en 3D-verden. Foto: Wikipedia
Sist oppdatert:
Dette er kommet fram etter at en bekymret far tok kontakt med svensk politi.

Politiet ble kontaktet av den bekymrede faren etter at han ved en tilfeldighet fant ut at hans ni år gamle datter hadde chattet med en fremmed mann på Minecraft i over en måned. Det skriver svenske Aftonbladet.

Niåringen som avisen har valgt å kalle «Maria» snakket med mannen mer eller mindre daglig.

– Det var ikke noe rart. Vi snakket mest om spillet. Han var snill, sa snille ting. Som at jeg var utrolig vakker og sånt, sier «Maria» til Aftonbladet.

Mannen, som har fortalt jenta at han er 21 år gammel, skal også ha sagt at han vil møte henne i sommer, nå tør hun ikke gå ut alene.

Minecraft er et av de mest populære spillene på markedet nå, og går ut på at man skal bygge og rive ned konstruksjoner av kuber i en 3D-verden.

Syntes synd på han

Jenta skal ha snakket med mannen fordi hun syntes synd på han, det vikret ikke som om han hadde noen venner. Etterhvert begynte de å Skype.

– Vi kunne snakke om hva som helst. Han stilte masse spørsmål, sendte bilder av seg selv og lurte på om jeg også kunne sende bilder. Da gjorde jeg det, sier niåringen.

Sjokkert far

Det var etter at datteren fikk et datavirus og faren skulle hjelpe henne med å reparere maskinen hennes, at han oppdaget chatten.

- Jeg ble sjokkert. Jeg har alltid antatt at det er klassekamerater hun spiller med og vet hvor skarp min datter er, men det hjelper ikke mot en sånn fyr, sier faren til den svenske avisen.

Faren skrev ut hele samtalen og lot datteren lese gjennom. Først da innså hun at mannen nå vet hva hun heter, hvor hun bor, høyden hennes, vekten, telefonnummeret og når foreldrene pleier å være hjemme.

Over tid har mannen klart å bygge tillitt og faren har flere eksempler på hvordan mannen har fått datteren til å stole på ham.

– Han har latt som han var en Minecraft-fyr, gitt henne gaver og bygget hus med henne, og de har latt som om de var gift. Når de har chattet har han sagt at han skal se på Hanna Montana og vist fram kosebamsen sin, sier faren. 

Kripos får inn mange tips

Kripos kjenner ikke til lignende saker i Norge, men Kripos får inn mange tips om at barn og unge blir utsatt for uønsket kontakt på internett.

- Tipsene gjelder kontakt fra Facebook, fra Instagram, fra goSupermodel, Movie Star Planet, alle tjenester som barn og unge ferdes på. Vi får tips om voksne som ønsker å møte barn, og om voksne som får barn til å vise seg nakne foran et webkamera eller voksne som snakker om sex med barn, sier Lena Reif, leder ved Seksjon for seksuallovbrudd.

Kripos har en egen tipsordning kalt rød knapp, her tar de i imot tips fra barn og unge som opplever å bli forsøkt lurt eller utsatt for seksuelle handlinger på internett.

- Ved hjelp av disse henvendelsene forsøker vi å identifisere hvem som står bak ugjerningen. Dersom det er grunnlag for etterforsking, sendes saken til lokalt politi eller etterforskes av Kripos selv, sier Reif.

Hun understreker viktigheten av at foreldre følger med og snakker med barna om nettvett.

Nettvett og foreldreråd

  • Fortell barna at de ikke må send bilder, filmer eller ikke gjør noe foran webkamera som du ikke ville vist til hele klassen.
  • Vær nysgjerrige og følg med på utviklingen.
  • Sett deg inn i teknologien og benytt nyttige innstillinger som er tilgjengelige. Gå in for å overholde aldersgrensene som er satt for apper, websider og spill.
  • Ha en så åpen dialog som mulig med barna om nettetikette – hva som er lurt og ikke, hva som er lov og ikke, og om hvordan sette grenser for seg selv og overfor andre.
  • Snakk med barna om hvordan vanskelige situasjoner kan oppstå, og om hvordan disse bør håndteres hvis noe ubehagelig skulle skje.
  • Sørg for å etablere en trygghet hos barn og unge, slik at når noe ubehagelig skjer, så har de voksne å snakke med. Gi støtte til barna, og pass på å håndtere informasjon på en god måte uten å bli sint.
  • Vær oppmerksom på andres barn.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere