Forbudet ble innført mandag og gjelder til 14. februar for å hindre spredning av den britiske mutasjonen av koronaviruset.

Det er gjort visse unntak, deriblant for transportsektoren, arbeidspendlere og Sverige-bosatte nordmenn.

– En del er avvist ved grensen. Av dem som ikke har fått komme inn i Sverige, er det ingen, så langt jeg har sett, som er norske statsborgere, sier assisterende sjef Mikael Holmgren i det svenske grensepolitiet til NRK.

Vil ikke ha trengsel

Da svenskenes innenriksminister Mikael Damberg opplyste på en pressekonferanse søndag ettermiddag om det nye innreiseforbudet fra Norge, var vinmonopolene fortsatt stengt i Oslo-regionen. Derfor kom Damberg med en klar beskjed.

- Det finnes ingen garanti for at vi ikke kan få et utbrudd av dette viruset. Vi ønsker ikke at nordmenn som har stengte kjøpesentre skal dra over til Sverige for å handle på Systembolaget, for eksempel.

- Om vi ikke innfører tiltak ved grensen, drar nordmenn over grensen for å handle på Systembolaget på grunn av de svært strenge tiltakene i Oslo-regionen, og da får vi trengsel som vi ikke ønsker, sa den svenske innenriksministeren.

Damberg sa blant annet følgende om innreiseforbudet:

Kun noen timer senere kom kontrabeskjeden fra regjeringen om at vinmonopolene kunne åpne igjen fra og med mandagen. Men kjøpesentre og andre butikker forblir stengt til og med søndag 31. januar i Oslo-regionen.

- God dialog

Damberg håper imidlertid at innreiseforbudet ikke må utvides ytterligere, hvis Norge klarer å slå ned utbruddet av den britiske virusvarianten som er påvist i Nordre Follo.

Svenskenes statsepidemiolog har blitt superkjendis i Sverige:

- Vi har hatt en god dialog, selv om informasjonen om det muterte viruset er ganske knapp. Forhåpentligvis vil innsatsen i Norge hindre et utbrudd av det muterte viruset. Men jeg skal ikke svare på hva de skal gjøre, men vi reagerer med å stenge grensen for nordmenn, slik at de ikke kommer hit,

Og han la til:

- Vi har foreløpig lite spredning i våre nordiske land, og derfor har vi disse tiltakene nå.

(©NTB)