RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Svensk politi rydder romleir i Malmö

Sist oppdatert:
Minst en person ble pågrepet og en politimann ble skadd da svensk politi tidlig tirsdag morgen begynte å rydde en romleir med fattige EU-migranter i Malmö. Området rundt leiren er sperret av.

Operasjonen mot teltleiren i bydelen Sorgenfri har vært planlagt i en måneds tid, og politiet har hentet inn forsterkninger fra andre steder i Sverige, blant annet fra Stockholm, for å fjerne romfolk og andre som har slått seg ned der.

Et titall busser med politifolk kjørte opp foran leiren i 4-tiden om morgenen og begynte å fjerne folk. Stemningen på plassen beskrives som hatsk, men ikke aggressiv, skriver avisen Expressen.

Slept bort

Mellom 50 og 100 personer hadde samlet seg foran inngangen til leiren, og aktivister hadde lagt ut madrasser for å hindre politiet. Et 30-tall politifolk slepte bort aktivister og fjernet madrassene for å ta seg inn i leiren.

Tidsfristen for å forlate leiren gikk ut søndag klokka 16. Expressen skriver at det var rundt 100 sigøynere i leiren søndag, men at flere av dem hadde forlatt leiren i biler innen politiet ankom.

Ved 6-tiden ble sperringene utvidet, og den sterkt trafikkerte Nobelvägen ble avstengt ved krysset med Industrigatan. Journalister som befant seg i leiren, ble vist bort. angivelig av sikkerhetsgrunner.

I 7-tida hadde politiet ennå ikke begynt å hente ut de gjenværende beboerne i leiren, men én person var pågrepet på grunn av vold mot politiet, og en politimann var lettere skadd i tumultene ved inngangen.

Truende stemning

– Det var en truende stemning fra begynnelsen. De omringet oss og begynte å slepe bort folk, slepte dem gjennom grusen. De som de syntes gjorde motstand, ble slått med knyttnever, sier en av aktivistene som bare kaller seg Samuel, til TT.

Han sier at aktivistene var rolige og bare ytte passiv motstand. Men TTs reporter sier at demonstrantene holdt fast i dem som politiet forsøkte å fjerne.

Aktivister som står utenfor sperringene og roper slagord, får stå i fred.

– Selvsagt får de stå der og protestere så lenge de holder seg innenfor regelverket, sier Robert Loeffel i politiet.

Janne Nilsson, som er en av de fire politifolkene som er utplassert for å forsøke å få i gang en dialog med dem som holder til i leiren, sier situasjonen er rolig.

– Mange synes dette er kjedelig, og det synes vi også, at det skal være nødvendig med tvangstiltak, sier han.

Utenfor sperringene sitter Franscesca fra Romania. Hennes kamerater er gråtende blitt fjernet av politiet, og nå har de ingen steder å gå til, sier hun. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere