- Det har vært alvorlige forbrytelser de siste dagene. Vi har sterke mistanker om at de som har angrepet politiet de siste dagene har koblinger til kriminelle gjenger. Dette har ingenting med protester å gjøre, dette er et angrep på demokratiet. Dette skal ikke fortsette. Vi gjør alt for å roe ned situasjonen, og at angrepene på våre kollegaer ikke fortsetter, sa politisjef Anders Thornberg innledningsvis på mandagens pressekonferanse.

Og han la til:

- Det kan hende vi må ty til våpen for å reagere mot dette. Dette er et alvorlig symptom for et større problem i Sverige, hvor vi ser at barn under myndighetsalder blir rekruttert til gjenger. Da må vi som samfunn reagere og få stoppet dette.

Natt til mandag var det nye opptøyer i bydelen Rosengård i Malmö. Politiet ble møtt av steinkastende ungdommer, og en skole og flere biler ble påtent.

- Alvorlig vold mot politiet

Thornberg beskrev videre noen svært tøffe dager for politiet i det siste.

- De har vært gjennom noen vanskelige dager. Det har vært rettet alvorlig vold mot politiet, sa politisjefen.

Les også: Frp utfordrer justisministeren: Vil ha garanti mot «svenske tilstander»

Natt til mandag var det nye opptøyer i bydelen Rosengård i Malmö. Politiet ble møtt av steinkastende ungdommer, og en skole og flere biler ble påtent

Kommandosjef Jonas Hysing fortalte at 26 politimenn har blitt skadet de siste dagene, og at rundt 20 politibiler har blitt ødelagt. Tre politimenn har også fått skuddskader.

- Vi forsøker å samordne dette nasjonalt, slik at vi kan identifisere gjerningsmenn uansett hvor de er i landet. Vi ber også folk om å sende oss video og bilder av hendelsene, sa Hysing.

Thornberg fortalte at politiet har for få ressurser i skrivende stund.

- Vi trenger flere politifolk, vi er ikke mange nok, sa politisjefen.

Koranbrenninger

De siste dagene har Sverige blitt rystet av voldelige opptøyer, i kjølvannet av at den omstridte danske politikeren og høyreekstremisten Rasmus Paludan har planlagt og gjennomført flere koranbrenninger i Sverige. Derfor hasteinnkaller politidirektør Anders Thornberg til en pressekonferanse klokken 11.00 i dag, skriver Expressen.

Les også: Nye opptøyer i Malmö – skole og biler stukket i brann

I en tidligere uttalelse etter opptøyene i Norrköping og Linköping, skrev Thornberg følgende i en uttalelse:

- Vi har sett voldsomme opptøyer tidligere. Men det her er noe annet. Det er grov vold som retter seg mot liv og eiendom, fremfor alt mot politiet. Det er svært urovekkende, og vi kommer til å slå hardt tilbake mot dette. Det her skal ikke fortsette, sa politisjefen nylig.