*Nettavisen* Nyheter.

Svensk professor: - Fantasiløst å gi prisen til EU

Uppsala (NTB): - EU har ikke utnyttet sitt potensial for å løse konflikter. Dette var en overraskende og fantasiløs tildeling, mener den svenske professoren Peter Wallensteen.

- Historisk sett har EU spilt en fredsrolle, men EU har overhodet ikke utnyttet sitt potensial til å skape fred verken i Midtøsten, på Balkan eller i Afrika, sier Wallensteen til NTB.

- Vi laget en rapport for et par år siden, der vi konkluderte med at EU bør skjerpe seg på disse områdene, sier Wallensteen, som er professor i fred- og konfliktstudier ved Uppsala universitet.

Heller ikke i konflikter innen EU ser han noe særlig innsats.

- EU er en regional fredsaktør ved at Unionen fletter sammen folk og nasjoner, men hvis vi ser på Europas konflikter, som Baskerland og Nord-Irland, har EU ikke hatt noen aktiv rolle, sier professoren, som er en av Sveriges mest anerkjente fredsforskere.

Han mener årets tildeling ligger godt innenfor intensjonen i Alfred Nobels testamente, ettersom EU kan sies å arbeide for forbrødring, men han synes likevel det er merkelig at den kommer nå, når EU er i krise. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.