Gå til sidens hovedinnhold

- Svensk rentekutt vil påvirke Norge

Finansministeren Kristin Halvorsen innrømmer at det kraftige rentekuttet i Sverige vil påvirke norsk økonomi.

REGJERINGSKVARTALET (Nettavisen): Finansminister Kristin Halvorsen kalte inn til en pressekonferanse torsdag ettermiddag etter at flere europeiske land satte ned styringsrenta dramatisk.

Den svenske sentralbanken satte ned styringsrenta med 1,75 prosentpoeng ned til 2 prosent. Samtidig valgte The Bank of England å sette ned renta med ett prosentpoeng til 2 prosent. Dette er den laveste styringsrenten i Storbritannia på 57 år. Flere økonomer mener at Norges Bank bør følge etter Sverige og sette styringsrenta ned til 2 prosent.

- Jeg kan ikke være med i en offentlig debatt om hva som er en rimelig rentenedgang. Men jeg har aldri opplevd at sentralbanksjefen har vært ute og sagt at han kommer til å sette ned renta. Det har han gjort nå. Jeg og alle andre i Norge kan forvente at renta kommer til å gå ned, sier Halvorsen til Nettavisen.

- Det som er viktig for folk nå, er å legge merke til at pengemarkedsrenta også er på full fart nedover. Bankene kommer til å følge opp. Det er de nødt til å gjøre, legger hun til.

Avhengig av Sverige
Halvorsen sier at bakgrunnen for den kraftige rentenedgang i Sverige er dårlig økonomi, dårlige prognoser for arbeidsledigheten, samt en kriserammet bilindustri. Men hun legger ikke skjul på at det dramatiske rentekuttet i Sverige vil være med å påvirke norsk økonomi.

- Det er med på å påvirke hele den økonomiske situasjonen. Vi er også avhengig av at Sverige kommer seg rimelig helskinnet ut av denne krisa fordi de er viktige handelspartnere for oss. De kommer til å merke denne krisa tøffere enn det Norge gjør. Deres økonomi er sammensatt annerledes, og de forventer blant annet en arbeidsløshet på dobbelt så mye som Statistisk sentralbyrå tror for Norge, sier hun.

Neste rentemøte er 17. desember og opposisjonen legger stort press på sentralbanksjef Svein Gjedrem om å senke styringsrenta dramatisk. Styringsrenta ligger i dag på 4,75 prosent.

Statistisk sentralbyrå (SSB) kom torsdag med en dyster spådom på norsk økonomi hvor de anslo at boligprisene vil falle med 20 prosent sammenlignet med andre kvartal i 2008.

I tillegg spår SSB at boliglånsrenten vil lande på fire prosent i 2010. SSB sa også at verden står overfor den verste krisen siden andre verdenskrig.

- Dette er en prognose som man verken er uenig eller enig i. Det er en vurdering av en situasjon som vi tar med oss når vi skal vurdere situasjonen for 2009. Men det er ikke noe tvil om at 2009 kommer til å være et krevende år. Det kommer til å være et mye vanskeligere år enn de årene vi har bak oss. Vi er godt vant og nå kommer en veldig sterk vekst i noen år til å bli avløst med en veldig svak vekst, sier Halvorsen.

Varsler ytterligere tiltak
Regjeringen har allerede innført en rekke krisetiltak for bankene og Halvorsen varsler ytterligere tiltak på nyåret.

- Vi jobber nå på spreng for at det statsbudsjettet vi allerede har vedtatt skal virke så fort som mulig, for der ligger det 14 nye oljemilliarder, og jo raskere man kommer i gang med å bruke de pengene i kommunene og rundt omkring, jo raskere blir det arbeidsplasser av det. Og så kommer det ytterligere tiltak som vi skal presentere i månedsskiftet i januar og februar, sier hun.

- Hvorfor er Norge bedre rustet til å håndtere denne finanskrisen enn Storbritannia og Sverige?

- Vi har en mye sterkere økonomi enn det verden rundt oss har hatt. Virkningen av bankkrisen er først og fremst virkningen av andre bankers krise, og ikke våre egne bankers vanskelige situasjon. Dessuten har vi i motsetning til veldig mange andre land, penger på bok. Og vi slipper å øke statsgjelden for å bekjempe arbeidsløsheten, sier finansministeren.

Les også: - Boligprisene ned 20 prosent

Reklame

NÅ: Gjør julegavekupp hos to friluftsgiganter