Gå til sidens hovedinnhold

Svensk smittetrykk i verdenstoppen - Tegnell ordknapp om gjenåpning

Anders Tegnell og hans stab har fått i oppdrag å planlegge for gjenåpning.

OSLO (Nettavisen): - Det er fortsatt definitivt en pandemi under utvikling, sa Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell torsdag.

Sverige har så langt registrert 14.002 koronadødsfall, 6896 intensivinnleggelser og 967.678 bekreftede smittetilfeller, viser tallene fra Folkhälsomyndigheten.

Sverige ser tegn til at smitteøkningen flater ut, men befinner seg fortsatt i Europa-toppen og i verdenstoppen når det gjelder smittetrykk siste 14 dager.

Tegnell viste fram diagrammer med fortsatt høye smittetall og 725 nye smittetilfeller per 100.000 innbyggere siste 14 dager.

- Vi har en jevnere kurve, men vi har fortsatt en alvorlig situasjon, sa Tegnell og understreket at smittespredningen fortsatt er høy. Tallene for nye koronadødsfall viser imidlertid en tydelig nedadgående trend.

- Det er dette alle lengter etter

Starten på en gradvis gjenåpning er foreløpig utsatt til 17. mai, men Folkhälsomyndigheten fikk torsdag i oppdrag å planlegge hvordan Sverige skal vende tilbake til normalen.

- Det er akkurat dette alle lengter etter og vil ha. Vi ser nå at vi går mot tider der mange vaksinerer seg, sier sosialminister Lena Hallengren til TT, melder Aftonbladet.

- Vi foreslår ingen endringer i restriksjonene for handels- og serveringssteder til og med 16. mai, sa Tegnell torsdag.

Ordknapp om gjenåpning

Tegnell hadde torsdag veldig lite å si om oppdraget fra sosialministeren.

- Oppdraget har akkurat kommet til oss, så vi må sette oss inn det, svarte han på pressens spørsmål.

- Har du ingenting å si om planene for gjenåpning? spurte Thomas Lundström fra SVT Nyheter.

- Vi må innse at vi befinner oss i en situasjon med alvorlig smittespredning. Det må vi ikke glemme. Men vi forstår at vi må legge planer framover, svarte Tegnell.

På femteplass i smittetrykk

Tall fra Johns Hopkins University viser Sverige på en femteplass i verden med 734 nye smittede per 100.000 innbyggere siste 14 dager. På topp ligger Kypros med 1291 et tilsvarende insidenstall på 1291, og på de neste plassene følger Uruguay, Bahrain og Tyrkia, melder NTB.

I WHOs Europa-region tar Sverige en tredjeplass bak Kypros og Tyrkia.

Uke 16: - En viss reduksjon

Tirsdag kom Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell med nyheter som gir svenskene håp.

- Forrige uke hadde vi for første gang på veldig lenge en viss reduksjon i smittetallene (10-12 prosent), sa han, men advarte samtidig og sa det er for tidlig å trekke noen konklusjoner.

Nedgang i antall koronapasienter

På svenske sykehus har trykket vært ekstremt. Tirsdag viste tallene over 2000 koronapasienter, ifølge Socialstyrelsen, 390 av dem på intensiven. Torsdag oppgis tallet for koronapasienter å være 1603 pasienter.

Reklame

Regntøyet du trenger til den norske sommeren