RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
VIL GJENVELGES: Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt har gått hardt ut i valgkampen.
VIL GJENVELGES: Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt har gått hardt ut i valgkampen. Foto: Ints Kalnins

Svensk storavis: - Danmark er et land med rasister

Sist oppdatert:
Dansk valgkamp får svenskene til å undres.

Torsdag stemmer danskene på ny regjering, i et valg som ser ut til å bli en thriller – sittende statsminister Helle Thorning-Schmidt og hennes røde regjeringskoalisjon får 49,3 prosent av stemmene på en ny meningsmåling, mens den blå opposisjonsblokken med Lars Løkke rasmusen får 50,7.

Valgkampen har hardnet til de siste ukene, og toppet seg onsdag med Socialdemokraternes angrep på Rasmussen og co:

LES mer: Kaller Socialdemokraternes valgkamp «demokratisk lavmål»

- Rasistisk
Et av hovedpoenget til flere av partiene i valgkampen har vært innvandringspolitikk, der blant annet Socialdemokraterne har hardnet sitt budskap og nå sier «Kommer du til Danmark, skal du arbeide».

LES også: Danske sosialdemokrater krever mer av innvandrere
OG her: - Ingen skal på sikt få asyl i Danmark

Det har ikke nabolandet Sverige unngått å få med seg, og på lederplass skriver Aftonbladets  Anders Lindberg at Danmark fremstår som fremmedfiendtlig.

BLÅ BLOKK: Lars Løkke Rasmussen.

- Ingen hovedstad er vel mer elsket i Sverige enn København, muligens i konkurranse med London. Når Stockholm kaller seg «Skandinavias hovedstad» vet alle at det egentlig bare fins en storby i Norden, og der bor det dansker.

- I Danmark er pølsen rød, øllet skummer og befolkningen er litt lykkeligere. Inntil 2001, da ble alle rasister i stedet. Og i morgen skal de stemme for en ny regjering, skriver Lindberg under tittelen «Det Danmark vi ikke kjenner» - som ironiserer over statsminister Thorning-Schmidts slagord «Det Danmark vi kjenner».

- Det Danmark vi kjente gikk under i en malstrøm av fremmedfiendtlig retorikk og harde angrep mot flyktninger, især muslimer, står det videre.

Lindberg skriver at den danske politikken ikke minner om den svenske, og betegner danskenes som rasistisk. Også Dansk Folkeparti og dets leder Pia Kjærsgaard får på pukkelen. Partiet ble etter valget i 2001 støtteparti til den borgerlige regjeringen.

- Skritt for skritt har hun endret Danmark og den danske offentlighet. I dag kan man snakke om flyktninger, men ikke kritisere Kjærsgaard, uten å bli hakket opp som kjøttdeig i mediene.

VALGKAMP: Siden jul har danskene drevet valgkamp. Torsdag er det valg.

Hvordan danskene kommer til å avgi sine stemmer, er ikke godt å si. Rundt 17 prosent av velgerne har ifølge Voxmeters siste måling fortsatt ikke bestemt seg for hvilket parti de skal stemme på.

Jevnt
Oppslutningen om Thorning-Schmidts regjering har vært lav stort sett hele tiden siden den hårfine valgseieren i 2011, men de siste ukene og månedene har motvind snudd til medvind. Eksperter peker på det danske økonomiske oppsvinget som en viktig grunn til det, skriver NTB.

Mens skandalene rundt Thorning-Schmidt er tilbakelagt, har de pågående skandalene omkring Løkke Rasmussen egen privatøkonomi gjort valgkampen vanskelig. Men velgerne ser ut til å ha større tiltro til politikken hans enn til ham som person.

LES også: Selfie-kritikk, homo-rykter og andre skandaler

Han mener på sin side at det var hans regjering før 2011 som la grunnlaget for dagens økonomiske opptur, og at venstresiden kom til dekket reformbord.

DIREKTE: Følg NTBs dekning av valget i Danmark fra klokka 09 torsdag:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere