Gå til sidens hovedinnhold

Svensk superjager oppgraderes

Saab har mottatt en ordre på cirka en milliard for å fortsette utviklingen av Gripen-systemet fra det svenske Fösvarets Materialverk.

Svenske Saab produserer jagerflyet Gripen, som har seilet opp som en kandidat til å kunne bli Norges nye jagerfly. Norge skal kjøpe jagerfly for rundt hele 40 milliarder kroner, og tidligere har NA24 skrevet at dersom Norge går for Gripen-jagerne, vil dette bli en ny produsering hetende Gripen-N. Flyet er bygd på Natoversjonen som i dag finnes i Tsjekkia og Ungarn, men som vil bli forbedret og tilpasset norske behov.

NA24 – din næringslivsavis

Ordren som Saab i dag mottok føyer seg inn i det svenske forsvarets langsiktige planer for Gripen og handelen skal innebære utviklingsarbeide og oppdateringer av programvare, melder di. se.

Norge skal fornye

Norge har i utgangspunktet tenkt seg å fornye stallen av jagerfly med amerikanske Joint Strike Fighter, hvor vi også så langt har betalt 429 millioner kroner. Men det er mulighetene for bedre gjenkjøpsavtaler som gjør at andre flyprodusenter er interessante for regjeringens valg.

Brukes aktivt

Gripen brukes i dag av det svenske, tsjekkiske, ungarske og sørafrikanske luftforsvaret.

Det eksisterende flyet før eventuelle oppgraderinger består av 30-40 prosent amerikanske komponenter, og grunnet kostnadsbesparing er flyet også mindre enn sine tidligere modeller. Det skal ikke kunne bære bomber om bord i flyet.

Reklame

Siste sjanse: Halv pris på alt fra Comfyballs

Kommentarer til denne saken