Det er fem måneder siden Russland gikk til invasjon av sin nabo i sør-vest. Kampene har vært harde og behovet for soldater – på begge sider – har vært massivt.

Allerede tidlig ut i krigen ba ukrainske styresmakter om assistanse fra verdenssamfunnet, noe de har fått både materielt og finansielt. Ukraina åpnet også grensene sine for folk som var villige til å verve seg og kjempe på deres side.

Mange tok oppfordringen og reiste – også folk fra Norge og Norden.

Svenske Ukraina-kriger

Én av dem som dro til Ukraina for å verve seg til militærtjeneste, var den svenske 28-åringen Edvard Selander Patrignani fra Uppsala.

Patrignani var frem til han vervet seg i den ukrainske hæren i våres, en del av den svenske hæren, skriver svenske Expressen.

Den 18. juli var svensken og hans soldatgruppe utstasjonert i en liten landsby i Donetsk-regionen. Gruppen var også akkompagnert av to andre grupper med soldater.

Havnet i bomberegn

De hadde ordnet det slik at skulle bombene begynne å hagle, kunne de søke dekning i en kjeller i nærheten. Og denne dagen var det akkurat det som skjedde. Artilleriilden begynte å hagle fra oven, og soldatene løp i dekningen.

Svenske Tobias Engquist var en del av følget, han som en del av det medisinske personellet i gruppen. Han sier til Göteborgsposten at han raskt merket seg at landsmannen ikke var å se i det provisoriske bomberommet sammen med de andre.

Til avisen forteller han om hvordan han febrilsk prøvde å oppnå kontakt med Patrignani over sambandet, uten hell.

Mistet livet

Når bomberegnet avtar, og soldatene som rakk å søke dekning kommer opp til overflaten igjen, finner de fem sårede på bakken.

Tre er døde og de to andre har pådratt seg skader. Blant de døde er Edvard Selander Patrignani.

Før de rekker å flytte sine døde medsoldater i dekning tar bombingen til igjen, og de må på ny søke dekning.

Det skulle ta flere forsøk før de klarte å hente med seg de døde på grunn av bombardementene, forteller Enggquist til avisen.

Russisk ambassade: – «Krigshunder»

De falne svenske Ukraina-soldatene har blitt mye omtalt i hjemlandet, og nå har også den russiske ambassaden i Sverige nevnt dødsfallet til Patrignani – og det i harde ordelag.

De bruker svenskens dødsfall som et eksempel til skrekk og advarsel for andre frivillige soldater som skulle ønske å reise til Ukraina for å delta i kampene mot den russiske hæren.

I et innlegg i sosiale medier skriver ambassaden at den svenske soldaten «fikk som fortjent» og at han er en «kriminell».

– Vi minner alle svenske «krigshunder» som hittil utgjør en del av Ukrainas væpnede styrker om at selv om de ikke vil gjennomgå Edvard Selander Patrignanis tragiske skjebne, er det høyst sannsynlig at de blir stilt for retten i folkerepublikkene Donetsk og Luhansk. De er ikke fremmede for å dømme folk til lengre fengselsstraffer, og til og med etter lovens hardeste straff – døden, skriver ambassaden på Facebook.

Videre oppfordrer de alle svensker som skulle ønske å dra til Ukraina for å kjempe, eller bidra på ukrainsk side, om å tenke seg nøye om.

– Advarsel kan ha motsatt effekt

Senioranalytiker ved den svenske etaten for psykologisk krigføring, Per Enerud, sier til Dagens Nyheter at formuleringene til den russiske ambassaden er «veldig, veldig krasse», og at advarselen fort kan ha motsatt effekt.

– Dette utspillet vil heller øke viljen til å delta, fordi det er så galt folkerettslig, sier Enerud til avisen.

«Russisk propaganda»

– Det er så ondt, å angripe en enkeltperson midt i en tragedie. I tillegge i at det er i form av et innlegge som familien hans kan lese, sier senioranalytikeren.

Flere svenske medier har omtalt saken, og skriver at ambassadens uttalelse må ses på som et forsøk på å sverte Patrignani. Flere omtaler det hele som russisk propaganda.