RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Svenske livselskap klar til aksjesalg

Sist oppdatert:
Mange av de svenske livselskapene kommer til å dumpe aksjer ut fra sine porteføljer etter at EUs tjenestepensjonsdirektiv trår i kraft neste år. Det viser en ny undersøkelse du kan lese mer om her
Svenske livselskap sitter med aksjer som har en verdi på 900 milliarder kroner, så det er mye penger det er snakk om dersom disse begynner å lempe ut aksjer i markedet.

Men det kan skje, skal vi tro en ny undersøkelse fra Sverige. Neste år trår nemlig EUs nye tjenestepensjonsdirektiv i kraft, noe som beskrives som den største reformen innen pensjonsområdet i moderne tid rent pengemessig.

Ifølge Dagens Industri vil de nye reglene gi livselskapene friere tøyler med forvaltningen av sine midler, men de risikerer også å bli testet grundigere av Finansinspektionen, som er svenskenes svar på Kredittilsynet.

Stresstestene som skal utføres vil undersøke hvordan pensjonsinstitusjonene står imot valutarisiko, aksjekursfall, fall i eiendomspriser og andre ubalanser. Dessuten får styrene i de enkelte selskapene langt høyere ansvar for forvaltningen med hensyn til ansvar, skriver den svenske næringslivsavisen.

Dessuten skal livselskapene bli bedre på å harmonisere løpetiden på sine forpliktelser ovenfor pensjonssparere mot sine inntekter. Dermed blir det mer fordelaktig å eie obligasjoner med lang løpetid, enn å eie mange aksjer.

En spørreundersøkelse fra Alfred Berg Kapitalforvaltning bekrefter også at aksjesalg i store mengder fra livselskapene kan være i vente.

Av 34 livselskap som har deltatt i Alfred Bergs undersøkelse oppgir nesten halvparten at de kommer til å endre sin plasseringsstrategi når nye regler trår i kraft, skriver Dagens Industri. To tredjedeler av disse igjen sier at de vil minske andelen av aksjer, mens 25 prosent svarer at de vil ha uforandret eksponering mot egenkapitalinstrument.

Beregninger og spekulasjoner skal ifølge Dagens Industri tyde på at aksjer for 200 millioner svenske kroner forsvinner fra livselskapenes porteføljer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere