Gå til sidens hovedinnhold

Svenske politikere aktive på rasistiske nettsteder

Svensk avis avslørte identiteten til flere tusen nettdebattanter.

STOCKHOLM/OSLO (NTB og Nettavisen): Flere politikere fra Sverigedemokraterna er avslørt som anonyme debattanter på et nettsted der det florerer med hatretorikk mot muslimer og innvandrere.

Ifølge avisen Expressen har politikerne blant annet oppfordret «etniske svensker» til å bevæpne seg. De har kalt afrikanere for «aper» og har sammenlignet innvandrere med «gresshoppesvermer».

På nettstedet Avpixlat har de kunnet nyte anonymitet, men nå har den svenske avisen avslørt identiteten til flere tusen av debattantene. Blant dem er Marie Stensby, en sentral politiker i høyrepopulistiske Sverigedemokraterna (SD).

«Jeg håper de sulter i hjel», skrev Stensby i forbindelse med en sultestreik blant mindreårige asylsøkere.

- Sunt nettsted
Avpixlat er blant annet blitt finansiert av SD-parlamentarikeren Kent Ekeroth, og partileder Jimmie Åkesson har omtalt nettstedet som «den sunne delen» av partiets aktivitet på nettet.

Marie Stensby, som er leder for SD nordvest i Jämtland og vararepresentant i partistyret, har brukt sin jobbadresse når hun har lagt ut kommentarer under navnet «folkkultur».

I tillegg til å ytre ønske om at mindreårige asylsøkere sulter seg i hjel, har hun kommet med en rekke aggressive utfall mot muslimer.

«Det beste for verden ville nok vært om sjiaer og sunnimuslimer slo i hjel hverandre», er blant kommentarene. Hun tror også at en tredje verdenskrig er i emning.

- Ikke gjennomtenkt
Stensby sier til Expressen at folk ikke tenker så nøye gjennom hva de skriver når de legger ut sine meninger på nettsteder som Avpixlat.

Når hun blir konfrontert med at hun ønsker at sultestreikende asylsøkere dør, forsvarer hun seg med at mindreårige asylsøkere lyver om sin alder og at de koster samfunnet mange milliarder.

Expressen har greid å koble de anonyme brukerne til spesifikke epostadresser, ikke bare på Avpixlat, men også på andre fremmedfiendtlige nettsteder som Fria Tider og Exponerat.

Kaller det trakassering
Nettstedet Avpixlat kommenterer Expressens oppslag slik:

- Opplysningene i Expressen i dag er et resultat av lengre tids trakassering, der blant andre David Baas og Robert Aschberg har oppsøkt privatpersoner i deres hjem, på arbeidsplasser og til og med trakassert deres barn på skoler. Det ligner ikke lenger forfølgelse - det er forfølgelse, skriver nettstedet.

Kommentarer til denne saken