Gå til sidens hovedinnhold

Svenske tegninger kan ha reddet norske liv

Eva Nordström var prosjektleder for arkitektene som tegnet R4.

Fredag satt hun hjemme i sitt hus i Järbo i Sverige og så på ødeleggelsene etter eksplosjonen som hadde rammet Oslo, skriver svenske Expressen.

Nordström bodde i Oslo i mange år, men de siste årene har hun levd på landet i Järbo.

Prosjektleder
Hun var nemlig prosjektleder for arkitektleder for ti arkitekter som i 1986 tegnet R4 i Regjeringskvartalet, skriver avisen Dalslänningen.

Henne og arkitektenes viktigste arbeid var sikkerheten i bygningene.

- Sikkerheten var spesielt viktig fordi Olof Palme nettopp hadde blitt skutt og drept. Vi tenkte at vi nå gikk inn i en ny era, sier Nordström til Expressen.

Hun ble sjokkert da hun forrige fredag så hvordan det brant og hvordan flere vinduer var blåst ut.

- Når man ser hvordan bomben eksploderte, tenker jeg at hvis vi ikke hadde vært så sikkerhetsbevisst kunne det blitt enda større skader.

Nordström påpeker også ovenfor avisen at høyblokken ble bygget langt tidligere (1958) og dermed hadde ikke den de samme sikkerhetsforanstaltningene som det Regjeringsbygg R4 hadde.

- R4 er ganske hardt skadet
Statsbygg har nå vært inne i Regjeringsbygg R4.

- Vi har ikke kommet inn på innsiden av høyblokken enda. Når det gjelder R4 har vi sjekket bærekonstruksjoner og fundamentering innvending. De enkle vurderingene som er gjort nå er gjort i forhold til at man skal kunne jobbe sikkert her. R4 er ganske hardt skadet, sier kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Rygh i statsbygg til Nettavisen.

Hun kan ikke gå ut med konkrete sikkerhetstiltak.

- Sikkerhetstiltakene utvikler seg underveis som årene går, men jeg ønsker ikke kommentere noe ytterligere rundt sikkerhetsspørsmål. Dette er politiets oppgave. Det at Høyblokka er bygd i 1958 betyr ikke at den ikke hadde sikkerhetstiltak, sier Njaa Rygh.

Kommentarer til denne saken