Det nye røykeforbudet som trer i kraft i Sverige 1. juli omfatter også e- sigaretter, mens snus og tyggetobakk fremdeles vil være lov.

Røykeforbudet vil gjelde på de fleste offentlige uteplasser som uteserveringer, perronger for offentlig transport og lignende steder for folk ferdes. Det vil for eksempel ikke være lov å tenne røyken utenfor en butikk, ifølge Aftonbladet.

Straffes med bøter

Det vil fremdeles være lov å røyke i visse lokaler, og restauranter vil ha mulighet til å tillate røyking i avstengte rom hvor det ikke er tillatt å nyte mat eller drikke.

Politiet vil først bortvise folk som røyker på ulovlige steder, og dersom røykeforbudet ikke overholdes, kan svenskene fra 1. juli bli straffet med bøter.

Helseskadelig

Til Aftenposten sier tobakksforsker Karl Erik Lund ved Folkehelseinstituttet at passiv røyking utendørs først og fremst kan være helseskadelig for astmatikere og allergikere.

– Du skal sitte svært mye på uteservering over flere år for å få økt helserisiko som følge av tobakksrøyk i luften. Beskyttelsesmotivet for reguleringen er svak. Andre, ofte ikke uttalte motiv har overtatt – som at vi ikke liker lukten eller synet av røyking, sier han.

Det nye røykeforbudet ble presentert som et forslag av sosialminister Annika Strandhäll i januar 2018, og er et ledd i regjeringens plan om at Sverige skal være røykfritt innen 2025.

Kan komme til Norge

Karl Erik Lund ved Folkehelseinstituttet er tobakksforsker, og han tror også Norge vil innføre samme forbud om ikke lenge.

- Det går bare én vei nå, dette kommer nok også til Norge, sier han til Dagbladet.

Han sier til Dagbladet at han er skeptisk til om vi har gode nok argumenter til å forby røyken fra en rekke offentlige steder, slik de nå gjør i Sverige. Men et forbud vil være positivt for sensitive grupper som allergikere og astmatikere.

Landsbruks- og matminister Olaug Bollestad viser til innføringen av det vi i dag kjenner som røykeloven i Norge. Hun sier til Dagbladet at det nå knapt finnes noen som ønsker seg tilbake til da folk måtte tåle å bli utsatt for ubegrenset røyk når de var på restauranter og andre offentlige samlingsplasser.

Hun mener også nordmenn bør slippe å bli utsatt for uønsket røyk, selv utendørs på offentlige steder.