RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Svenskene må betale fullpris for mobilen

mobiltelefon,
mobiltelefon,
I Sverige vil det nå trolig bli slutt på subsidierte mobiltelefoner. Mens operatørene tidligere har tatt noe av regninga for å få brukeren som kunde, må svenske forbrukere snart betale alt selv.

Å få mobiltelefonen billig mot å binde seg til et abonnement har i lang tid vært en mye brukt måte å fremme salget på i Sverige også. Men nå har operatørene i praksis sluttet med dette.

- Etter julen 2001 var det slutt på subsidiering for Telias del, sier Hans G Larsson, presseansvarlig for Teliasoneras privatmarkedstjenester.

Larsson mener subsidieringen var et svært usunt system.

- Systemet gjorde at det ble dyrere å kjøpe en leketelefon i en leketøysbutikk enn å kjøpe en ekte mobiltelefon, sier Larsson.

Verst var subsideringen i 1994, deretter har støttet fra operatørene gått stadig nedover, skriver IDG. Fremdeles kan svenske kunder se noenlunde de samme prisene i butikkene, men i stor grad tar operatørene pengene tilbake ved å legge på ekstra månedlige avgifter på det obløigatoriske abonnementet, noe som i praksis gjør dette til avbetaling.

Tommy Sundström, visedirektør i Vodafone, mener tiden er moden for å endre subsidieringssystemet, skriver IDG.

- En viktig faktor er at mobiltelefonene er blitt mye billigere. Da støtten var som størst fra operatørene kostet gjerne en mobiltelefon 7000 kroner, og kunden betalte kanskje likevel 2000 kroner, sier Sundström.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere