RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Svenskene tar jobben fra norsk ungdom

Oslo (NTB): Arbeidsinnvandringen fra Sverige fører til at norske ungdommer får problemer med å få seg deltids- og sommerjobber.

Det framgår av undersøkelsen Fortrenges norsk ungdom i arbeidsmarkedet? skriver Aftenposten. Undersøkelsen er en del av et forskningsprosjekt ved Frischsenteret på Universitetet i Oslo og er finansiert av Arbeidsdepartementet.

Forfatter av oppgaven, Camilla Sundt, konkluderer med at svenskenes inntog i arbeidsmarkedet har gjort det spesielt vanskelig for ungdom på 17-18 år som søker jobb for første gang.

- Analysen viser at en økt andel svensker har en negativ effekt på sannsynligheten for at norsk ungdom i 17-årsalderen er i jobb. Når andelen svensk ungdom stiger med 1 prosentpoeng, faller andelen av norsk ungdom som er i jobb med et halvt prosentpoeng, sier Sundt.

I Sverige er arbeidsledigheten på 7,8 prosent, mot lave 2,7 prosent i Norge. For svensk ungdom er ledigheten 22,5 prosent mens den er 8 prosent i Norge. I fjor steg antallet svenske arbeidstakere i Norge til over 25.000. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere