Gå til sidens hovedinnhold

Svensker i kø for å sex-teste seg

- Mange slipper seg kanskje litt ekstra løs når de kommer til Norge, sier svensk bartender.

Det er ikke bare på jobbmarkedet i Norge at «søta bror» leverer varene.

Tall fra Sex og samfunn, senter for ung seksualitet viser at mens klamydiastatistikken synker de fleste steder i landet, opplever hovedstaden en økning.

I Oslo fikk 3687 personer påvist klamydia i fjor. På landsbasis testet mer enn 22.500 personer positivt på kjønnssykdommen.

Høye tall
Ifølge daglig leder Siv Gamnes er klamydiatallene i Norge stabilt høye.

- Vi har registrert en liten økning i kondomsalget, men tallene på klamydia er fremdeles stabilt høye. På slutten av nittitallet trodde vi denne kjønnssykdommen ville være utryddet i løpet av 2010, slik er det på ingen måte, sier hun.

Svensk pågang
Gamnes forteller at stadig flere svensker oppsøker klinikken i Oslo.

- Vi har opplevd en kjempeøkning i antall svensker som kommer hit. Dette kan nok skyldes at stadig flere svensker kommer til Oslo for å jobbe. I tillegg er nok svenskene mer vant til å teste seg for kjønnssykdommer, samtidig som de er flinke til å bruke gratistilbudene, sier hun.

Egne smittelister
I motsetning til mange nordmenn har de svenske gjestene ofte med seg smittelister når de skal testes.

- Reglene i Sverige er strengere enn i Norge. Her i landet ligger tillitsprinsippet til grunn for smittesporing, altså at du selv kan bestemme om du vil informere tidligere sexpartnere eller om de skal få en anonym lapp i posten. I Sverige er man forpliktet til oppgi sine tidligere sexpartnere, sier hun.

Kunnskapsrike «partysvensker»?
Svenske Johanna Anderson har arbeidet åtte måneder på en café i Oslo. Baristaen syns det er vanskelig å svare på hvorfor norske helsestasjoner fylles opp med svensker.

- Det er mulig svensker har bedre kunnskap om viktigheten av å teste seg rutinemessig. I Sverige får man god undervisning på skolen og alle besøker en klinikk det første året man begynner på videregående skole. Det kan selvfølgelig også hende at en del kommer rett hjemmefra og kjører på litt ekstra hardt i forhold til festing. At mange slipper seg litt ekstra løs, sier hun.

Gonoré -boom
I tillegg til høye klamydiatall viser statistikk at stadig flere får gonoré.

- Vi har fått en liten epidemi. Gonoré har økt fra 269 tilfeller i 2009 til 411 i 2011. Dette er ganske spesielt fordi sykdommen nærmest ble ansett som utryddet i Norge. De fleste som smittes og får gonoré er menn som har sex med menn. Vi forsøker derfor å motivere miljøet til å bli flinkere til å bruke kondom, sier Gamnes.

Hun forteller det største problemet med denne sykdommen er at de snart ikke finnes flere kurer.

- Gonoré blir stadig vanskeligere å behandle. Vanlig penicillin virker ikke mer, så vi må sette sprøyter med antibiotika, sier hun.

Kommentarer til denne saken