*Nettavisen* Nyheter.

Sverige: - Vi kan holde på med våre koronatiltak i lang tid

FORSIKTIG LINJE: Selv om svenskene nå innfører nye tiltak, har landet fortsatt noen av de minst restriktive smitteverntiltakene i Europa. Anders Tegnell i Folkhälsomyndigheten avviser at Sverige vil komme med inngripende tiltak som å holde skoler stengt i månedsvis.

FORSIKTIG LINJE: Selv om svenskene nå innfører nye tiltak, har landet fortsatt noen av de minst restriktive smitteverntiltakene i Europa. Anders Tegnell i Folkhälsomyndigheten avviser at Sverige vil komme med inngripende tiltak som å holde skoler stengt i månedsvis. Foto: Jonathan Nackstrand (AFP)

Svenske helsemyndigheter skjerper koronatiltakene, men sier det er uaktuelt å holde samfunnet i lockdown.

27.03.20 17:13

OSLO (Nettavisen, NTB): - Vi kan ikke holde skoler stengt i månedsvis. Vi kan ikke holde samfunnet i lockdown i lang tid. Men det vi holder på med nå, det kan vi holde på med lenge, uttalte Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell fra Folkhälsomyndigheten på en pressekonferanse fredag.

Sverige har nå 3046 påviste smittetilfeller, over 200 får intensivbehandling og 92 personer er så langt døde med koronasmitte.

Nyhetsstudio: Alt om koronaviruset

Tegnell fikk igjen spørsmål om Sveriges forsiktige linje for å begrense spredningen av koronaviruset, en linje som skiller seg klart fra Norge og flere land i Europa. Selv om svenskene nå innfører nye tiltak, har landet fortsatt noen av de minst restriktive smitteverntiltakene i Europa.

Les også: Svensk WHO-rådgiver slakter Norge og resten av verdens håndtering av koronakrisen


Forbud med mange unntak

Fredag ble det kjent at svenske myndigheter nå forbyr ansamlinger av flere enn 50 personer i et forsøk på å bremse spredningen av koronaviruset, men forbudet har mange unntak.

Det gjelder for eksempel ikke for skoler, kjøpesentre og gallerier, kollektivtrafikk, private fester, treningssentre, matbutikker og svømmehaller, skriver Aftonbladet.

Innstrammingen av de svenske koronatiltakene ble kunngjort av statsminister Stefan Löfven og kommer etter anbefaling fra Folkhälsomyndigheten.

Fram til nå har grensen for offentlige tilstelninger vært på 500 personer. Den nye grensen blir også retningsgivende for private ansamlinger, opplyser Folkhälsomyndigheten.

- Fortsatt stor smittespredning i Stockholm

Helsedirektør Johan Carlson sier tiltakene rundt offentlige arrangementer har fungert bra så langt, men at det likevel er på tide med en innstramming.

– Vi har en situasjon der det fortsatt er stor smittespredningen i Stockholm og påtakelig spredning også andre steder i landet, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre. STRAMMER INN: Statsminister Stefan Löfven og regjeringen forbyr ansamlinger av flere enn 50 personer i et forsøk på å bremse spredningen av koronaviruset.

STRAMMER INN: Statsminister Stefan Löfven og regjeringen forbyr ansamlinger av flere enn 50 personer i et forsøk på å bremse spredningen av koronaviruset. Foto: (NTB scanpix)

Ber folk unngå reiser i påsken

Statsminister Löfven sier den som handler i strid med myndighetenes råd og anbefalinger, bærer et stort ansvar.

– Sverige og det svenske folket settes på prøve av koronaviruset. Liv, helse og arbeidsplasser er truet. Vi skal komme oss gjennom dette sammen. Regjeringens mål er å stoppe spredningens så mye som mulig, sier Löfven og legger til at det kan komme ytterligere tiltak. Han ber også folk unngå reiser i påsken.

– Du som ikke trenger å reise, bli hjemme. Det er alvor nå.

Klikk på bildet for å forstørre. KORONA I EUROPA: Tall for bekreftede smittetilfeller og døde fra EU-byrået European Centre for Disease Prevention and Control per 27. mars. På grunn av etterslep, kan ECDC-tallene ligge lavere enn det som rapporteres nasjonalt.

KORONA I EUROPA: Tall for bekreftede smittetilfeller og døde fra EU-byrået European Centre for Disease Prevention and Control per 27. mars. På grunn av etterslep, kan ECDC-tallene ligge lavere enn det som rapporteres nasjonalt. Foto: (Nettavisen)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.