OSLO (Nettavisen): Sverige har tirsdag registrert 4125 koronarelaterte dødsfall, 96 flere enn mandag. Antallet koronapasienter som har fått behandling på intensivavdeling på sykehus er 1987 hittil. Samtidig justerer Folkhälsomyndigheten rådene til svensker over 70 år og sier de kan gå ut og møte barn og barnebarn.

Nyhetsstudio: Få de siste oppdateringene om koronapandemien

Den viktigste kurven

Den viktigste indikatoren for utviklingen i Sverige, ifølge Folkhälsomyndigheten, er antallet pasienter som til enhver tid trenger intensivbehandling. Her viser kurven en positiv trend (se illustrasjon). Samtidig har Sverige fortsatt ledig kapasitet når det gjelder intensivplasser, over 900 på landsbasis.

Folkhälsomyndigheten i Sverige holder daglig pressekonferanser om koronasituasjonen. Verken statsepidemiolog Anders Tegnell eller hans stedfortreder Anders Wallensten deltok tirsdag. Det gjorde derimot avdelingssjef for mikrobiologi, Karin Tegmark Wisell.

Tegnell drapstruet

Kort tid før pressekonferansen kom nyheten om at Tegnell og hans familie er blitt drapstruet. Svensk politi har innledet etterforskning av truslene, skriver Aftonbladet.

– Jeg ble ikke så urolig selv, men jeg tar det på største alvor når det rettes mot familien min, har Tegnell uttalt ifølge avisa.

Les også: Sveriges statsepidemiolog drapstruet

Tegnell har stått i fronten og kommunisert svenske helsemyndigheters koronaråd siden utbruddet startet for tre måneder siden. Han har opplevd å bli både hyllet og kritisert. Sverige valgte en linje i kampen mot viruset som skilte seg fra mange andre land. I stedet for å stenge ned skoler, sende arbeidstakere hjem og forby restauranter og skjenkesteder å holde åpent, har man valgt en forsiktigere linje der svenske borgere er blitt bedt om og oppfordret til å følge de generelle smittevernrådene.

Samtidig har Sverige opplevd sterkt press på helsevesenet og et høyt antall koronarelaterte dødsfall.

Nye råd for svensker over 70 år

Tirsdag kom lederen for Folkhälsomyndigheten med nye råd om hvordan svensker over 70 år bør opptre i lys av koronaepidemien. Sverige har så langt holdt fast ved at personer over 70 år skal unngå kontakt med andre og holde seg inne. Dette er den aldersgruppen som ifølge statistikken løper den største risikoen for å bli alvorlig syke og død av covid-19. Av de som så langt har mistet livet, har 3642 (88 prosent) vært over 70 år.

Svenske helsemyndigheter holder fast ved at skillet for disse strengeste anbefalingene går ved 70 år, men åpner opp for at denne aldersgruppen skal få litt mer av hverdagen tilbake.

- Personer over 70 år skal unngå kontakt med andre mennesker. Risikoen for smittespredning er likevel langt lavere utendørs. Det går derfor bra å treffe barn og barnebarn og spille ball - om man holder avstand, sa Folkhälsomyndighetens generaldirektør Johan Carlson på en annen pressekonferanse tirsdag, ifølge Aftonbladet.

Carlson oppsummerte det nye budskapet slik:

- Vi skal holde fast ved 70-årsgrensen, men vi vil også understreke at man kan redusere risikoen ved å møtes utendørs.

- Man behøver ikke være låst inne. Man behøver ikke gå tur alene, understreket han.