*Nettavisen* Nyheter.

Sverige: 3175 koronarelaterte dødsfall

Folkhälsomyndigheten i Sverige må tåle krass kritikk fra Stockholm for utydelige råd om smittevernutstyr.

08.05.20 14:33

For første gang på lenge har Sverige under 500 inneliggende koronapasienter på intensivplasser. Koronarelaterte dødsfall er nå oppe i 3175 totalt, opp 135 personer siden torsdag, men antallet nye tilfeller per dag synes å ha stabilisert seg.

Det var noen av nyhetene på Folkhälsomyndighetens pressekonferanse fredag. Der deltok blant andre assisterende statsepidemiolog Anders Wallensten og stedfortredende kriseberedskapssjef Taha Alexandersson i Socialstyrelsen.

3175 dødsfall

Torsdag viste tallene 24.623 smittetilfeller, 1645 på intensivplasser og totalt 3040 koronarelaterte dødsfall så langt. Fredag er tallet 25.265 smittetilfeller, 1672 på intensiv og 3175 koronarelaterte dødsfall.

- Også der har vi forhåpentligvis en nedadgående trend, sa Wallensten om utviklingen i antall koronarelaterte dødsfall fra dag til dag og uttrykte håp om at den utviklingen bekreftes i dagene som kommer.

For første gang siden for en måned er det under 500 inneliggende pasienter på intensivavdeling.

- Det er likevel en ekstrem situasjon for helsevesenet, sa Taha Alexandersson, stedfortredende kriseberedskapssjef i Socialstyrelsen.

Må tåle krass kritikk

Tidligere på dagen fredag fikk Folkhälsomyndigheten krass kritikk fra ledende politikere i Stockholm kommune for det som hevdes å være utydelige råd om bruk av smittevernutstyr.

Les også: Kritiserer helsemyndighetene for uklare råd om munnbind og visir

Stockholm kommune fortviler både over mangelen på smittevernutstyr og det de mener er uklare anbefalinger om hvordan smittevernutstyr som visir og munnbind skal brukes.

Klikk på bildet for å forstørre. - En ekstrem situasjon for helsevesenet, sier Taha Alexandersson, stedfortredende kriseberedskapssjef i Socialstyrelsen.

HARDT PRESSET: - En ekstrem situasjon for helsevesenet, sier Taha Alexandersson, stedfortredende kriseberedskapssjef i Socialstyrelsen. Foto: Skjermdump (TT)

- Folkhälsomyndighetens uklarhet skaper en uro blant våre ansatte. Det er beklagelig at myndighetene ikke kan gi en tydelig beskjed om hva som gjelder. Vi trenger tydelige anbefalinger av hvordan visir og munnbind skal brukes i kontakt med eldre, sa Stockholms finansborgerråd Anna König Jerlmyr (M) på en pressekonferanse fredag.

Les også: Nye tall viser stor svakhet ved Sveriges koronastrategi

Etterlyser smittevernutstyr

Jerlmyr påpekte videre mangelen på munnbind internasjonalt og sier det påhviler regjeringen et stort ansvar for å sikre leveranser av smittevernutstyr.

Stockholm har fortsatt brorparten av smittetilfellene i Sverige (9000 av totalt 25.000), men antallet smittetilfeller i Västra Götaland øker og er nå 3100. Torsdag passerte Sverige 3000 koronarelaterte dødsfall.

Johan Giesecke, som er rådgiver for Verdens helseorganisasjon (WHO) og tidligere statsepidemiolog i Sverige, mener Sverige ligger best an i verden i bekjempelsen av koronasmittet, melder NTB. Selv om den svenske modellen har ført til betydelig høyere dødstall enn i de andre nordiske landene, tror han det vil jevne seg ut, skriver Dagens Nyheter.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag