Gå til sidens hovedinnhold

Sverige: - AstraZeneca-vaksinen til alle over 18 år

Sverige forventer fortsatt økning i smittetallene. Så langt er 285.178 personer fullvaksinert. Gir ny anbefaling om AstraZeneca-vaksinen.

Se vaksinenyheten i videoen under:

Anbefaler AstraZeneca til alle

Folkhälsomyndigheten opplyser torsdag at AstraZenecas vaksine nå anbefales for alle over 18 år. Nye data fra Storbritannia bekrefter at vaksinen har god beskyttelseseffekt også for personer over 65 år.

Tidligere har ikke Sverige anbefalt vaksinen for de over 65. Nå viser dokumentasjonen at vaksinen har god effekt også for denne aldersgruppen.

- Alle vaksinene vi har er godkjente og gir god beskyttelse mot koronaviruset, sa enhetssjef Sara Byfors på Folkhälsomyndighetens pressekonferanse torsdag.

- Det blir enklere for regionene å bruke all vaksine til de prioritere gruppene, sa Byfors om beslutningen.

568.031 personer har så langt fått minst én vaksinedose i Sverige. 285.178 personer har fått to doser.

- Forventer fortsatt økning

Byfors innledet med å snakke om smitteutviklingen globalt, i Europa og i Sverige.

- Økningen vi ser globalt i uke 8 er er i alle verdensdeler. Ser vi på Europa er økningen enda tydeligere, sa Byfors.

- Tendensens i Sverige er at vi forventer å se fortsatt økning nasjonalt. Tallet på antall nye smittetilfeller siste 14 dager er 515 i Sverige. Dette er økende, sa Byfors videre.

Sverige har så langt 12.977 koronarelaterte dødsfall. Her er trenden nå nedadgående, og Sverige mener å se effekten blant annet av vaksinene.

Her er smittetrykket høyest

Norrbotten, Västra Götaland og Stockholm er noen av regionene som har det høyeste smittetrykket i Sverige nå. I Norrbotten er insidenstallet 747 smittetilfeller per 100.000 innbyggere siste 14 dager, mot 515 nasjonalt. I Västra Götaland er tallet 647. I Stockholm er tallet 552.

Norrbotten grenser til Troms og Finnmark fylke og Nordland fylke i Norge. Västra Götaland grenser til Viken fylke.

- Høy andel av britisk variant

Regionene Västerbotten, Halland og Gävleborg hadde det høyeste smittetrykket i uke 7. I Västerbotten nord i Sverige ble det da meldt om 1271 nye smittetilfeller.

- Det er svært høy smittespredning, skriver Region Västerbotten på sine nettsider.

- Vi har en høy andel av den britiske virusvarianten og det bidrar betydelig til smittespredningen i länet, sier smittevernlege Stephan Stenmark ifølge regionvasterbotten.se.

Siden 9. februar har regionen hatt skjerpede smitteverntiltak og smittesporingen skjer raskt.

I forrige uke ble det analysert 15.818 prøver der 7,5 prosent viste seg å være positive.

Smittesporingen viser at smitten i hovedsak skjer på arbeidsplasser, inkludert skoler, innen husstanden og i sosiale, private sammenheng.

- For øyeblikket anbefales til og med alle barn i en husstand å holde seg hjemme om foresatte eller søsken venter på prøvesvar for covid-19, sier Stephan Stenmark.

Frykter tredje smittebølge

Tirsdag gjorde Folkhälsomyndigheten det klart at risikoen for en tredje smittebølge er stor om ikke svenskene følger opp anbefalinger og råd. Nye scenarioer strekker seg fram til 31. mai.

- Vaksineringen som har kommet igang minsker risikoen for alvorlig sykdom og død, men ikke smittespredningen på kort sikt, understreker Folkhälsomyndigheten.

- Om ikke anbefalingene om å holde avstand, holde seg hjemme når man er syk, jobbe hjemmefra og så videre følges, så er faren overhengende for at Sverige får en tredje bølge, uttaler statsepidemiolog Anders Tegenll ifølge folkhalsomyndigheten.se.

Les også: WHO Europa advarer mot økende smitte

Les også

Nær dobling av smittetilfellene i Bærum - her skjer smitten

Reklame

Treningsklokker og wearables: Topp 10 smartklokker 2021