*Nettavisen* Nyheter.

Sverige ber om EU-hjelp til å håndtere flyktningene

EU-HJELP MED ASYLSØKERE: Sveriges statsminister Stefan Löfven sier at landet nå ber EU ta noen av asylsøkerne som kommer til Sverige. Foto: Heidi Schei Lilleås

Sverige vil ikke ha alle flyktningene selv, men vil sende noen til andre EU-land.

04.11.15 18:27

Den svenske regjeringen har besluttet å sende en forespørsel til EU om at asylsøkere i Sverige skal fordeles til andre EU-land.

- Sverige har i lang tid tatt et urimelig stort ansvar sammenlignet med andre land i EU, og nå er vi i en svært anstrengt situasjon. Det er på tide at andre land nå tar sitt ansvar og derfor krever regjeringen en omfordeling av flyktninger fra Sverige, sier statsminister Stefan Löfven i en skriftlig uttalelse til svenske TT onsdag.


Søker om Ungarn-del

EU besluttet et fordelingssystem tidligere i år, og den svenske regjeringen ber nå om at Sverige blir en del av denne.

I EUs omfordelingssystem var det primært Italia, Hellas og Ungarn som får avlastning for den store flyktningestrømmen. 160.000 flyktninger skulle fordeles fra disse landene til andre EU-land.

Men fordi Ungarn ikke ville være med, har EU åpnet for at andre EU-land kan søke om å få avlastning tilsvarende de 54.000 flyktningene som Ungarn ikke vil omfordele.

170.000 til neste år

Sverige tror at antall asylsøknader i år vil ende på mellom 140.000 og 190.000 i år. Neste år lyder anslaget på inntil 170.000.

Til sammenligning lyder det norske anslaget på 33.000 asylsøkere i år.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.