Folkhälsomyndigheten i Sverige kom onsdag med nye retningslinjer for å begrense spredningen av koronaviruset etter et døgn med ny økning i antall døde.

Et av rådene er at personer over 70 år og folk som er i risikogruppen unngår kollektivtrafikk og handling i butikk, melder Svenska Dagbladet.

- Vi gir det rådet at man skal begrense sine sosiale kontakter. Man skal også unngå å reise kollektivt, og man skal unngå å handle i butikker, også apotek og matvarebutikker, uttalte Folkhälsomyndighetens generaldirektør Johan Carlson, ifølge TV 4 om hvordan de over 70 nå skal forholde seg.

Onsdagens tall fra Sverige viser 239 koronadødsfall så langt, 59 nye siste døgn (99 kvinner, 140 menn), 4947 smittetilfeller og 393 pasienter som behandles på intensiv.

- Etterslep i rapporteringen

- Det har kommet ganske mange nye meldinger om avdøde, særlig i Stockholm. Det er stort etterslep i rapporteringen, og vi forventer at disse tallene vil stige de nærmeste dagene, sier statsepidemiolog Anders Tegnell.

- Ser man på den siste måneden i Sverige, har vi en relativt flat kurve, men nå har vi en ganske bratt oppgang, sier han.

- Slik skal du gjøre

I tillegg til å skjerpe inn rådene overfor eldre, gjentok og understreket helsemyndigheten de generelle rådene:

- Dette er allmenne råd, men det er ikke bare gode råd, det er egentlig en beskjed om at slik skal du gjøre, sa Johan Carlson og gjentok rådene om håndhygiene, holde avstand, unngå fester, bryllup og begravelser om det er mulig.

Barneidrett får fortsette

Svenske helsemyndigheter sier det er viktig at idretten for barn og unge får fortsette, men nå helst utendørs. Om man ikke klarer å håndtere de generelle hygienereglene, bør større arrangementer og cuper utsettes, heter det.

På idrettsplasser og svømmehaller skal det være god avstand mellom folk, understreker Folkhälsomyndigheten.

- Norge ser annerledes ut

Statsepidemiolog Anders Tegnell fikk på pressekonferansen onsdag igjen spørsmål om forskjellene i dødstall i de nordiske landene. Han erkjente at det er tydelig forskjell blant annet mellom Norge og Sverige.

- Vi ligger i ulike faser i sykdomsutviklingen. Norge ser annerledes ut. Det ser også ut som de har fått smitten inn i en annen aldersgruppe, svarte han.

Folkhälsomyndigheten, MSB og Socialstyrelsen holder daglige pressekonferanser om koronasituasjonen.